Nominaties voor de BruutTAAL Gouden Lijst 2018

Prijs voor jeugdliteratuur in de categorie 12-15 jaar 

Door Ted van Lieshout & Hans Hagen

oorspronkelijk Nederlandstalig

  • De zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann (Lemniscaat)
  • Niemands meisje – Lydia Rood (Leopold)
  • Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen (Leopold)
  • De lovebus – Tjibbe Veldkamp (Querido)

vertaald werk

  • Paard, paard, tijger, tijger – Mette Eike Neerlin – vertaling Bernadette Custers (Van Goor)
  • Woordnerd – Susin Nielsen – vertaling Lydia Meeder en Barbara Zuurbier (Lemniscaat)
  • The Hate U Give – Angie Thomas – vertaald door Jasper Mutsaers (Moon)

De uiteindelijke winnaars worden op 8 september bekend gemaakt in De Taalstaat op Radio 1.

De BruutTAAL Gouden Lijst is een literaire prijs voor schrijvers van boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Het is in deze levensperiode dat jongeren vaak minder gaan lezen. Omdat de CPNB dit jaar geen Gouden Lijst uitreikt, hebben wij besloten om de door onszelf geïnitieerde prijs weer over te nemen van het CPNB. We zetten hem dit jaar voort zoals we hem in 2009 begonnen zijn.

We hebben 19 recensenten gevraagd om boeken uit 2017 te nomineren. De drie beste oorspronkelijk in het Nederlands verschenen boeken voor de leeftijdsgroep 12–15 jaar, alsook de drie beste in het Nederlands vertaalde boeken. De optelsom van die nominatielijstjes leidt tot de winnaar.

BruutTAAL sponsort de prijs. De winnaar van het oorspronkelijk Nederlandstalige boek krijgt 1000 euro. De winnaar van het vertaalde boek ontvangt ook 1000 euro, te verdelen tussen auteur en vertaler. Daarnaast sponsort BruutTAAL, net als Gregor’s Lijsten, een van de gouden lijsten waarin de twee winnende boeken worden ‘verpakt’.

Naast een financiële bijdrage ondersteunt BruutTAAL de prijs door lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs te maken bij de zeven genomineerde boeken.

Voor schrijvers voor alle leeftijdsgroepen is er een prijs, behalve voor de categorie 12 tot 15 jaar. BruutTAAL en wij vinden het belangrijk om uit te dragen hoe belangrijk leesbevordering is voor deze leeftijdsgroep, en dus ook voor schrijvers die zich daarvoor inspannen. We hopen dat deze opzet van de BruutTAAL Gouden Lijst eenmalig is en dat de CPNB in 2019 zélf komt met een nieuwe prijs of voortzetting van de oude.

Aan de BruutTAAL Gouden Lijst hebben de volgende recensenten meegewerkt: Linda Ackermans, Nicky de Boer, Toin Duijx, Jaap Friso, Mik Ghys, Jen de Groeve, Pjotr Van Lenteren, Bas Maliepaard, Mirjam Noorduijn, Frauke Pauwels, Jürgen Peeters, Mirjam Pörtzgen – van der Zeeuw, Bea Ros, Eline Rottier, Joep van Ruiten, Annemarie Terhell, Sara Vanden Bossche, Thomas de Veen, Susan Venings