Showquiz: Hoe zagen die neerlandici er eigenlijk uit?

door Peter-Arno Coppen

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! De showquiz is nog geen twee maanden oud of er tekent zich al een patroon af: de opgave wordt door een of twee personen meteen geraden, en in het begin wil er nog wel eens iemand reageren op de oproep om beeldmateriaal, maar al snel komt daar ook de klad in.

Zo ook afgelopen week. Marc Beerens (die elke neerlandicus van gezicht,  alsmede geboorte- en sterfdatum, uit zijn hoofd lijkt te kennen) ziet direct dat het om Jan ten Brink gaat, ondanks het feit dat ik de verkeerde foto had geplaatst (je probeert zo onderhand alles om het een beetje moeilijk te maken), maar niemand vindt (of zoekt naar) een plaatje van Dirk (D.C.) Tinbergen, Wim Ornée, Theo Weevers, Catrien Ypes en Adriaan Crena de Iongh. Het is maar goed dat ik van de neerlandici die we de komende week gedenken allemaal een afbeelding heb gevonden. Dat geeft u ook weer de tijd om de opgelopen achterstand in te lopen. Doe uw best, en laat uw collega’s, die niet weten hoe deze personen eruit zien, niet in de steek!

En dan de opgave voor de komende week: wie is deze neerlandicus (vooropgesteld dat het de goede foto is)?

Dit bericht is geplaatst in quiz met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op Showquiz: Hoe zagen die neerlandici er eigenlijk uit?

 1. Jos Joosten schreef:

  Dit lijkt me L.C.Michels, hoogleraar Nederlandse Taalkunde in Nijmegen. Wat betreft een foto van W.A. Ornée zou – louter puttend uit mijn herinnering – elke foto van de wat oudere Simon Carmiggelt kunnen volstaan. Zo heb ik hem althans voor de geest (heb nog nét een jaar college van hem gehad in 1983).

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Inderdaad, dat is goed. Wat je zegt over Ornée is misschien een goed idee voor een volgende quiz: dubbelgangers van neerlandici. En dan Carmiggelt nomineren als dubbelganger van Ornée.

 2. Joop van der Horst schreef:

  Lang gezocht naar Crena de Iongh. Inderdaad moeilijk te vinden. Ik weet van zegge en schrijve EEN foto waar hij (heel klein) op staat: zie P.G.J. van Sterkenburg, Het woordenboek der Nederlandse taal; portret van een taalmonument (1992), blz. 196: de man uiterst links.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   OK, bedankt! Ik ga eens kijken of dat boekje hier in de bibliotheek staat.

 3. Jan Noordegraaf schreef:

  Als aanvulling op de informatie van Joop van der Horst over een foto waarop WNT-redacteur A.C. Crena de Iongh (1910-1992) te vinden is: deze foto is in een wat duidelijker versie ook opgenomen in het Jaarboek van de Stichting Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Overzicht van de jaren 1969 t/m 1973 (’s-Gravenhage 1976, blz. 30). Sommige afleveringen van dit jaarboek zijn goed voorzien van illustraties.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Ik zie die aflevering van dat jaarboek niet in de catalogi van de Nederlandse bibliotheken staan. Waar hebben ze dat? Of zoek ik niet goed?

Reacties zijn gesloten.