• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Neerlandistiek. Online tijdschrift voor taal- en letterkunde

Neerlandistiek

Online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek

  • Over Neerlandistiek
  • Contact
  • Homepage
  • Categorie
    • Neerlandistiek voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal

Krijg nou de vallende fleuris!

16 juni 2018 door Redactie Neerlandistiek 4 Reacties

Door Laura Bruno en Peter Alexander Kerkhof

Zoals algemeen bekend, grossiert het Nederlands in verwensingen en krachttermen die met oude ziekten van doen hebben. Interessant genoeg zou in de geschiedenis van het Nederlands ook de uitroep “krijg nou de vallende fleuris” bestaan kunnen hebben. In de Middeleeuwen verwees de ‘fleuris’ naar een beroerte en “tfallende fledercijn” naar een epileptische aanval. De Middelnederlandse woorden ‘fleuris’ en ‘fledercijn’ zijn bijvormen van ‘pleuris’ en ‘pleurisie’, een ziektenaam die oorspronkelijk naar borstvliesontsteking verwees. Maar waarom bestonden die varianten eigenlijk? En hoe kon de betekenis van borstvliesontsteking naar epilepsie veranderen? In dit artikeltje willen wij de Middelnederlandse woorden fleuris en fledercijn voor het voetlicht brengen en ingaan op hun etymologie, waarachter een interessant stukje Middeleeuwse cultuur- en taalgeschiedenis schuilgaat.

Laten we beginnen met de Middelnederlandse varianten. Het Middelnederlands kent de vormen fledercijn, fledersijn, flerecijn en fleuris in de betekenissen ‘jicht, beroerte en epilepsie’ (zie MNW s.v. fledercijn, fleuris). De wisseling tussen <c> en <s> in de Middelnederlandse woorden valt te verklaren uit het feit dat de <c> uitgesproken werd op zijn Laat Oudfrans, namelijk als s-klank. Al deze woorden gaan uiteindelijk terug op het Latijnse woord pleurisis, een Middeleeuws neologisme dat gebouwd is op Latijn pleura ‘borstvlies’. Dit Latijnse woord werd voortgezet in het Middeleeuws Franse pleurisie. Veel etymologen gaan ervan uit dat de Middelnederlandse woorden direct uit het Oudfranse pleurisie zijn ontleend (MNW s.v. fledercijn, zie ook Van der Sijs 2005: 181). Dit laat echter onverklaard waarom deze Nederlandse woorden zo afwijken van de Franse donor-vorm.

Het grootste probleem zit hem in de omvorming van van /pl/ naar /fl/. Als we die klankverandering willen verklaren, moet men, volgens ons, rekening houden met de klanksymbolische waarde van de /fl/ klank. Het Nederlands kent namelijk verschillende woorden met begin /fl/ die verwijzen naar hulpeloos rondbewegen, bv. fladderen, flubberen, flapperen. Soortgelijke woorden in het Engels (to flubber) en Duits (flackern) laten zien dat dit ideofonische systeem erg oud is. Voor een ziektebeeld waarin ongecontroleerde spiersamentrekkingen een belangrijk symptoom zijn, is deze klanksymboliek zeker op zijn plaats. We zouden dus, zoals ook Verdam (1884) doet, deze klanksymboliek als reden voor de omvorming aan kunnen wijzen.

Wat echter door Verdam over het hoofd wordt gezien is dat het Middeleeuws Frans ook een vorm plevresie met een /v/ kende (vgl. Oudprovençaals pleveri, FEW IX: 63-64). Naar onze mening, kan deze Oudfranse grondvorm hebben bijgedragen aan de /fl/ beginklank. Wanneer we Frans plevresie als startpunt nemen, is het goed denkbaar dat er afstandsassimilatie heeft plaatsgevonden zodat de begin /pl/ werd aangepast aan de /vr/ verderop in het woord, i.e. Frans plevresie > Middelnederlands *flevresie. Wellicht mogen we aannemen dat beide factoren, de klanksymboliek en afstandsassimilatie, hebben bijgedragen aan de vorming van het Middelnederlandse woord.

De /d/ in het midden van het Middelnederlandse woord fledercijn laat zich ook op twee manieren verklaren. Het kan hier om een dissimilatie van de oorspronkelijke /vr/ gaan, i.e. *flevresie > *fledresie > fledercijn. Een andere optie is dat de /v/ in de sequentie /vr/ verloren is gegaan waarna er een hypercorrecte /d/ in de lettergreep werd ingevoerd, i.e. *flevresie > *fleeresie > *fledercijn. Deze theorie wordt gesteund door de geattesteerde Middelnederlandse vorm flerecijn waarin geen /d/ voorkomt. Ook de associatie met het verouderde Nederlandse werkwoord flederen en fledderen ‘talmen, dralen, beuzelen’ kan bijgedragen hebben aan de invoeging van de /d/ (zie WNT s.v. fleeren). In dit geval, lijkt de tweede oplossing ons de meest aantrekkelijke.

Tot slot, het verschil tussen de laatste lettergreep -cijn van het Nederlandse woord en de laatste lettergreep -sie van het Franse woord moet bekeken worden vanuit het oogpunt dat beiden met een lange [i:] klank werden uitgesproken. Het verschil tussen Frans -sie en Middelnederlands -cijn is dan te verklaren als een Nederlandse aanpassing aan andere woorden die eindigen in –cijn/-sijn, zoals Middelnederlands medicijn, acijn en capucijn. Het is ook mogelijk dat de uitgang –cijn direct uit een Franse, niet-overgeleverde, variant *plevresin  is overgenomen. In het Oudprovençaals vinden we namelijk een vorm plevesin waarvan het achtervoegsel geheel overeenkomt met de Nederlandse woordvorm.

Maar hoe verklaren we dat dit complex van Middelnederlandse ziektenamen (MidNL fledercijn, flerecijn en fleuris) zo’n breed scala aan betekenissen dekt, waaronder ‘jicht’, ‘beroerte’ en ‘epilepsie’? Dat zit zo: in vroegere tijden, verwezen woorden voor ziekten en aandoeningen vaak naar de symptomen. Zo verwijst het Nederlandse woord koorts naar het knarsen van tanden (cf. De Vaan 2010) en jicht naar het ‘vastgevroren’ aanvoelen van de gewrichten (zie ook De Vaan 2017: 169). Dat heeft er alles mee te maken dat middeleeuwse artsen voor het stellen van hun diagnose geheel op de symptomen aangewezen waren. Daardoor konden namen voor ziektes vanwege hun gelijkende symptomen met elkaar verwisseld worden.

Als voorbeeld van een dergelijke betekenisoverdracht kunnen we het Engelse woord gout nemen dat van het Latijnse woord gutta is afgeleid. Oorspronkelijk betekende dat woord ‘druppel’, maar later verbreedde de betekenis naar ‘stroompje’ en daarna in medische context naar ‘vloeiing van slijm’. Onder invloed van de middeleeuwse humorenleer en het idee dat er vloeistof in de gewrichten kon zitten, werd het Engelse woord gout met een reumatische ziekte zoals jicht geassocieerd. Uiteindelijk leverde dat de situatie op dat het woord gout naar meerdere ziektes verwees, waaronder dus jicht en reuma, maar ook epilepsie, in het laatste geval met een attributief bijvoeglijk naamwoord, nl. Vroegmodern Engels falling gout = epilepsie.

Een soortgelijk semantisch systeem van symptoom-associaties zal zeker ook op het woord fledercijn van toepassing zijn geweest. Vooral het symptoom van spiersamentrekkingen die zowel borstvliesontsteking, jicht als epilepsie kenmerken zal hierbij een belangrijke verbindende factor zijn geweest. Terwijl fledercijn vooral met jicht en beroertes te maken had, verwees tfallende fledercijn uitsluitend naar epilepsie, daarbij het benoemingsmotief van de Latijnse collocatie morbus caducus (de vallende ziekte) nabootsend. In de loop der tijd werd de Middelnederlandse vorm fledercijn en fleuris verdrongen door de geleerdere vorm pleuris en pleurisie en daarmee hebben we de klanksymboliek van de begin /fl/ verloren. Toch mogen we blij zijn dat ziektenamen zoals borstvliesontsteking, jicht en epilepsie niet meer elke dag worden gebruikt: We zouden namelijk niet graag de vallende fleuris krijgen!

Bibliografie

De Vaan, Michiel (2011), “Etymologie en dialectgeografie van koorts”, Verslagen en Mededelingen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 120(3): 45-79.

De Vaan, Michiel  (2017), The Dawn of Dutch: Language contact in the Western Low Countries before 1200, Benjamins, Amsterdam.

FEW = Von Wartburg, Walther (1948-2002), Französisches Etymologisches Wörterbuch. Elektronisch geraadpleegd op URL: https://apps.atilf.fr/lecteurFEW/.

MNW = Verwijs, E. & J. Verdam (1929), Middelnederlandsch Woordenboek. Elektronisch geraadpleegd op URL: http://gtb.inl.nl/search/.

Van der Sijs, Nicoline (2005), Groot Leenwoordenboek, Vandale, Utrecht, Antwerpen.

Verdam, J. (1884), “Dietsche Verscheidenheden”, Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde 4, 201-244.

WNT (1851-1998), Woordenboek der Nederlandsche Taal. Elektronisch geraadpleegd op deze URL.

 

Delen:

  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
  • Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Aan het laden...

Gerelateerd

Categorie: Artikel Tags: taalgeschiedenis

Lees Interacties

Reacties

  1. John Wervenbos zegt

    16 juni 2018 om 12:44

    Interessant. Een grappig gegeven met een leerzame zakelijke behandeling. Fleuris (associatie net fleur en fleurig) klinkt wat vriendelijker dan pleuris, maar (her)introductie ervan in ‘omgangstaal’ zou nogal omfloerst zijn.

    Beantwoorden
    • John Wervenbos zegt

      16 juni 2018 om 12:58

      Taalcorrectie: het is natuurlijk ‘associatie met fleur en fleurig’.

      Aanvulling
      Domeinen: morfologie en semantiek. Taalervaring: bij connotaties kunnen naast betekenisverschuivingen natuurlijk ook associatieve processen een rol spelen.

      Beantwoorden
  2. Klaas Jac. Eigenhuis zegt

    18 juni 2018 om 11:31

    Een modern etymoloog hoort te vermelden wanneer (liefst in welk jaar) fleuris is opgetekend. Speculaties over het hoe en waarom (fleuris zich uit pleuris ontwikkeld zou hebben) zijn dan zinvoller, of kunnen achterwege blijven.
    Wenst u vollediger kritiek, mail naar
    omaeigenhuis@gmail.com

    Beantwoorden
    • Peter Alexander Kerkhof zegt

      19 juni 2018 om 07:24

      Dank u voor uw reactie. U heeft helemaal gelijk dat in een volwaardig wetenschappelijk artikel er jaartallen bij de attestaties horen te staan. Aangezien het hier om een populariserend artikel ging en de geïnteresseerde lezer meteen doorgelinkt werd naar de grote taalbank, leek het ons hier niet noodzakelijk.

      Beantwoorden

Laat een reactie achterReactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Gedicht van de dag

Anouk Smies • Ik ben geen natuurlijk persoon

Elk antwoord dat niet uit het hart komt
heet geleende kennis en vervalt
Ik draag alleen bij
aan de wereld die ik verlang

➔ Lees meer

Bekijk alle gedichten

  • Facebook
  • YouTube

Chris van Geel

Als in de verte de zee zich verliefd toont,
heldere golven steeds nemen elkaar,
denk ik vol spijt aan het plein waar mijn lief woont:
zeeheldenbuurt waar geen viking meer vaart.

Bron: datering: 1948-1955; postuum gepubliceerd, in Tijdrovertje, 1992

➔ Bekijk hier alle citaten

Agenda

26 mei 2025: promotie Viorica Van der Roest

26 mei 2025: promotie Viorica Van der Roest

22 mei 2025

➔ Lees meer
25 mei & 21 juni 2025: Leidse Zang voor Kerk en Kroeg

25 mei & 21 juni 2025: Leidse Zang voor Kerk en Kroeg

21 mei 2025

➔ Lees meer
21 juni 2025: J.H. Leopold-lezing

21 juni 2025: J.H. Leopold-lezing

19 mei 2025

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle agendapunten

Neerlandici vandaag

geboortedag
1920 Sonja Witstein
sterfdag
1997 Herman de Coninck
➔ Neerlandicikalender

Media

Memory, War and Translation

Memory, War and Translation

22 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Van Hogwarts naar Zweinstein

Van Hogwarts naar Zweinstein

20 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
Verschenen: Romanreuzen

Verschenen: Romanreuzen

15 mei 2025 Door Redactie Neerlandistiek Reageer

➔ Lees meer
➔ Bekijk alle video’s en podcasts

Footer

Elektronisch tijdschrift voor de Nederlandse taal en cultuur sinds 1992.

ISSN 0929-6514
Bijdragen zijn welkom op
redactie@neerlandistiek.nl
  • Homepage
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Over Neerlandistiek
  • De archieven
  • Contact
  • Facebook
  • YouTube

Inschrijven voor de Dagpost

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Copyright © 2025 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in

  • Homepage
  • Categorie
    • Voor de klas
    • Vertelcultuur
    • Naamkunde
  • Archief
    • 10 jaar taalcanon
    • 100 jaar Willem Frederik Hermans
  • E-books
  • Neerlandistische weblogs
  • Jong Neerlandistiek
  • Frisistyk
  • Mondiaal Neerlandistiek
  • Over Neerlandistiek
  • Contact
%d