Middelnederlands voor kids

Door Remco Sleiderink

Het eeuwenoude toneelstuk Vanden winter ende vanden somer is door twee studenten van de Universiteit Antwerpen omgewerkt tot voorleesboek. De bewerking kreeg de titel Meneertje Winter en meneertje Zomer maken ruzie en is bedoeld voor kinderen vanaf vijf jaar.

Claudia Piot en Hanna Scholiers volgden een module waarin ze met vijftien andere studenten discussieerden over manieren waarop Middelnederlandse literatuur opnieuw tot leven kan worden gebracht. “Veel van die verhalen zijn ook nu nog erg leuk, zonder meer,” meent Claudia, “en om dat te tonen wilden we beginnen bij het allerjongste publiek. We kozen voor een verhaal zonder ridders of prinsessen want de middeleeuwen zijn zoveel meer dan dat.”

Vanden winter ende vanden somer is overgeleverd in het handschrift-Van Hulthem uit de vroege vijftiende eeuw. Het is minder bekend dan de drie andere abele spelen Esmoreit, Gloriant en Lanseloet van Denemerken. “Dat is best jammer”, zegt Hanna. “Dit is een sprankelend stuk waarin de winter en de zomer heel gevat discussiëren over wie het beste seizoen zou zijn voor de liefde. Deze inhoud spreekt meteen tot de verbeelding en in aangepaste vorm zijn de dialogen, de personages en het verhaal ook heel geschikt voor jonge kinderen.”

Een uitgever hebben Claudia en Hanna nog niet. Het voorleesboek met prachtige illustraties door Antoon Moors is gratis te bekijken op hun website Middelnederlands voor kids. Ouders of onderwijzers die zelf willen voorlezen kunnen zich laten inspireren door Ken van Leekwyck. In zijn voordracht, eveneens te vinden op de website, komen meneertje Winter, meneertje Zomer en hun vriendjes Slomer, Stoefer, Spraakwater en Bollie op een heerlijke manier tot leven.