Veldeke ontsluit archief Limburgstalige poëzie van Veldgewas

Schrijver en dichter Wim Kuipers startte zo’n zeven jaar geleden samen met collega-schrijver Har Sniekers met Veldgewas. Deze e-mailservice voor Limburgstalige poëzie kreeg door de jaren heen een schare aan vaste lezers en tientallen Limburgse dichters stuurden werk in. Inmiddels zijn vele honderden gedichten verzameld en rondgestuurd, zowel gedichten rondom bepaalde thema’s en actuele gebeurtenissen als heel persoonlijk werk. Tot een gedegen inventarisatie van al die poëzie was het tot nu toe niet gekomen. Dialectvereniging Veldeke Limburg heeft daarom in samenspraak met Wim Kuipers besloten al die gedichten te ordenen en op haar website te ontsluiten voor een breed lezerspubliek.

Alle gedichten die ooit in Veldgewas verschenen zijn, worden per auteur in chronologische volgorde aangeboden. Bovendien staat bij elke auteur biografische achtergrondinformatie. Het archief heeft als naam ‘De Moenik’ gekregen. Een ‘moenik’ is een bergplaats in een schuur, een kuiltje in het hooi of stro waar kinderen vroeger appels, peren of noten bewaarden zodat andere kinderen die niet gemakkelijk konden vinden. Het Veldgewas-archief is nog enigszins ‘werk in uitvoering’, maar is al te raadplegen op de website van Veldeke onder het kopje ‘archief/arsjief’.

De e-mailservice van Veldgewas blijft ondertussen ook gewoon bestaan. Wie zich hierop wil abonneren, kan een mail sturen naar veldgewas@home.nl. Ook dichters die hun Limburgstalige poëzie aan een breder publiek willen tonen, kunnen hier werk naartoe sturen.