Nieuw jasje voor historische woordenboeken

De online historische woordenboeken van het Instituut voor de Nederlandse Taal zijn in een nieuw jasje gestoken. De applicatie ziet er niet alleen overzichtelijker uit maar is door technische aanpassingen ook vriendelijker in gebruik. Het is nu niet meer nodig om Adobe Flash te installeren.

In 2007 werd de onlineversie van het Woordenboek der Nederlandsche Taal gelanceerd. Een paar maanden later kwam het Vroegmiddelnederlands Woordenboek erbij en in 2009 zijn het Oudnederlands Woordenboek en het Middelnederlandsch Woordenboek toegevoegd. Alle historische woordenboeken samengevoegd in één portaal werden Geïntegreerde Taalbank(GTB) genoemd. In 2010 kwam er nog een aanvulling: het Woordenboek der Friese Taal.

Versie 2.0

Sinds de lancering in 2007 is de applicatie regelmatig geüpdatet, maar nog niet eerder zijn het uiterlijk en de achterliggende techniek zo grondig gewijzigd als nu. In de nieuwe versie is er maar één scherm waar met behulp van tabbladen gewisseld kan worden tussen bijvoorbeeld zoekopdracht en resultaat. De aangepaste kleuren geven een rustiger beeld en doordat Flash niet meer nodig is, kan de woordenboekapplicatie nu ook makkelijk gebruikt worden op computers en telefoons van Apple.

Dit bericht is geplaatst in taalkunde, websites met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Nieuw jasje voor historische woordenboeken

  1. DirkJan schreef:

    Wat niet iedereen weet is dat alle lemma’s van de Geïntegreerde TaalBank (GTB) ook zijn geïndexeerd door Google. En zo kan je ook snel en makkelijk via Google search een artikel zoeken, zonder eerst naar de applicatie zelf te gaan. Type in ‘zwaard gtb’ en het lemma verschijnt doorgaans gelijk bovenaan. Daaronder vind je eventueel ook andere artikelen waarin het woord voorkomt. Voor uitgebreider zoeken blijft de applicatie zelf natuurlijk het beste.

  2. Frans schreef:

    Heel mooi! Ik maakte me al zorgen dat https://ivdnt.org/zoeken-in-woordenboeken?w=test niet meer werkt. 🙂

    (Wat ik al jaren vaak voor het gemak en op de telefoon gewoonlijk verkoos boven de Flash-applicatie.)

Reacties zijn gesloten.