Website Brederojaar 2018 in de lucht

Door Lia van Gemert

Haarlemse droge harten nu,
Komt toont hier wie gij zijt,
Wij Amsterdammers tarten u
Te drinken eens om strijd!

Op 23 augustus 2018 is het 400 jaar geleden dat de Amsterdamse dichter Gerard Adriaenszoon Bredero overleed. De man van de onbehouwen volkse typetjes en de hilarische tafereeltjes, maar ook van de bedroefde liefdesliedjes en de verstilde overdenkingen. De man ook van de thema’s van vandaag: immigratie, geld en hypocrisie. Bredero’s boodschap geldt nog altijd. Geniet van het leven, maar bedenk: het kan verkeeren!

Om activiteiten rond het 400ste sterfjaar te stimuleren is de Stichting Bredero 2018 opgericht. Op vrijdag 16 maart 2018 – Bredero’s geboortedag – is de website www.Bredero2018.nl officieel geopend. Hier vindt u een overzicht van de activiteiten die rond de herdenking georganiseerd worden (aanmeldingen welkom op Brederojaar2018@gmail.com). Daarnaast geeft de site allerlei informatie over Bredero en is er ook een rubriek met blogs en vlogs, Bredero en ik, waarin iedereen een bijdrage kan leveren over zijn/haar persoonlijke band met deze levendige Amsterdamse dichter. De trekker van de rubriek is Nelleke Noordervliet, die met Bredero in gesprek gaat over zijn leven en werk. Vandaag verschijnt haar eerste blog: Huisgenoten!

De Stichting wil ook jonge doelgroepen bereiken en organiseert met steun van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde een Big Bredero Battle, onder het motto: Ben jij de nieuwe Bredero? In deze wedstrijd bewerken leerlingen uit het voortgezet onderwijs, studenten Nederlands als Tweede Taal en studenten Nederlandse taal en cultuur of een andere studie zelf een liedje, een gedicht of een scène uit een toneelstuk. Iedereen die ingeschreven is bij een onderwijsinstelling kan meedoen, waar ook ter wereld. De inzendingstermijn loopt van 1 mei tot en met 15 oktober 2018. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen in elke deelnemerscategorie op de relatie met Bredero, de creativiteit en aanstekelijkheid en (technische) uitvoering. Als het onderwijsinstituut van de deelnemers toestemming geeft, maken de inzendingen kans om op de website geplaatst te worden. Informatie over the Big Bredero Battle vindt u hier.

Bredero daagt zijn lezers uit, niet alleen om te drinken zoals boven in het lied over Haarlemmers en Amsterdammers, maar ook om te denken en vooral: te genieten. Op onze beurt dagen wij hem uit, of liever gezegd u: wat is uw favoriete Bredero citaat? Breng hier uw stem uit. Op de website kunt u de citaten top 10 zien. Daar zullen we ook steeds nieuwtjes melden. U kunt ons ook volgen op Twitter, Facebook en Instagram.