Suzanne Kleijn ontwikkelt nieuwe leesbaarheidsformule: U-Read

(Persbericht Universiteit Utrecht)

Hoe kun je nagaan welke tekst geschikt is voor welke lezer? Begin vorige eeuw leidde die vraag tot de ontwikkeling van ‘leesbaarheidsformules’, meetinstrumenten die precies zouden voorspellen hoe leesbaar een tekst is voor bepaalde lezers. Ondanks latere kritiek op deze formules, is er nog altijd veel vraag naar een meetinstrument dat in een paar tellen iets zegt over de moeilijkheid van een tekst.

Daarom heeft promovenda Suzanne Kleijn een nieuwe leesbaarheidsformule ontwikkeld: U-Read. U-Read is gebaseerd op tekstbegripsdata van meer dan 2900 leerlingen uit 2-vmbo tot 4-vwo. Zij promoveert op 6 april 2018 aan de Universiteit Utrecht.  Voor meer informatie zie de website van de Universiteit Utrecht.