Modern Nederlands nationalisme bedient zich van het Engels

Door Marc van Oostendorp

Gisteren werd het oeuvre van de bekende parlementariër G. Wilders uitgebreid met onder meer de volgende tweet:

Ik heb al eerder gewezen op het enigszins verrassende verschijnsel dat Wilders het enige Kamerlid is dat regelmatig in het Engels tweet – iets wat laat zien dat het Engels in onze samenleving heus niet iets is van alleen maar ‘de elites’. Maar deze tweet is wel bijzonder interessant.

Wilders richt zich hier op zijn collega-politicus Matteo Salvini van de Lega Nord, die zondag grote winst boekte bij de Italiaanse verkiezingen. Dat hij dat in het Italiaans doet, is op zich niet raar; na de verkiezingen in Duitsland richtte hij zich tot zijn Duitse politieke vrienden in hun taal (toen met slechts twee uitroeptekens in plaats van de drie voor Salvini):

 Het verschil is wel dat het bericht voor Frauke Petry en Alternative für Deutschland geheel in het Duits was, terwijl Salvini er ook een vertaling in het Engels bijgeleverd krijgt.

De vraag is: waarom? Zou er bijvoorbeeld iemand op de wereld zijn die het woord congratulazioni niet begrijpt, en daarvoor de vertaling congratulations nodig heeft, om omgekeerd?

Het heeft er misschien mee te maken dat Wilders wel goed Duits spreekt – we hebben dat kunnen zien bij bijeenkomsten in Duitsland –, maar geen Italiaans. Ook bij bijeenkomsten van de Lega heeft hij opgetreden, daar sprak hij Engels. Hij zegt het in deze tweet dus voor de aardigheid in het Italiaans tegen Salvini en daarnaast in de taal die ze delen.

Maar de reactie die eronder staat van de persoon die zich Völkisch Folklorist noemt, werpt ook een ander licht op de zaak (het is curieus dat Twitter denkt dat dit bericht ‘vertaald kan worden uit het Duits’, want die Völkisch Folklorist lijkt me een moedertaalspreekster van het Engels); het gaat er ook om dat ‘nationalisten’ in Europa zich verenigen, en daarvoor is het Engels kennelijk de uitgelezen taal.

Curieus is daarbij dan wel dat voor zover ik kan zien Wilders de enige is die zich bij dat verenigen niet van zijn moedertaal bedient. Op de Twitter-accounts van Salvini, Petry, AdfD, of Front National vind ik alleen berichten in het Italiaans, Duits of Frans. Het lijkt een onderscheidend kenmerk van het moderne Nederlandse nationalisme dat het zich van het Engels bedient.