Call for papers: Congres over Maria van Gelre en haar gebedenboek

Het gebedenboek van Maria van Gelre (Berlijn SBB-PK Ms Germ qu 42 / Wenen ÖNB Cod. 1908), geschreven door Helmich die Lewe en in 1415 voltooid, en heel rijk verlucht, is om diverse redenen uitzonderlijk: de omvang van oorspronkelijk meer dan 600 folia, de rijke verluchting, de keuze voor de Nederrijnse volkstaal, en de bijzondere compilatie van gebeden en getijden. De afgelopen jaren heeft het boek centraal gestaan in een project waarin de Staatsbibliothek zu Berlin en de Radboud Universiteit hebben samengewerkt in het onderzoek, en dat geleid heeft tot een tentoonstelling die van 13 oktober 2018 – 6 januari 2019 plaatsvindt Museum Het Valkhof te Nijmegen. Het onderzoek heeft veel aan het licht gebracht over het omvangrijke en complexe gebedenboek, over het leven van Maria, hertogin van Gulik en Gelre, en over de cultuur in de hertogdommen Gelre, Gulik en Berg.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek’ (13 oktober 2018 – 6 januari 2019 in Museum Het Valkhof, Nijmegen) organiseert de Radboud Universiteit in samenwerking met Museum Het Valkhof en de Staatsbibliotheek in Berlijn op 23 en 24 november 2018 een tweedaags symposium te Nijmegen.

Op vrijdag 23 november presenteren onderzoekers van de Staatsbibliotheek in Berlijn en de Radboud Universiteit in Nijmegen de resultaten van het onderzoek dat de afgelopen jaren werd uitgevoerd naar het gebedenboek van Maria van Gelre. Hierbij zullen de nieuwste ontdekkingen worden gepresenteerd op het gebied van de codicologische opbouw, tekstuele en kunsthistorische inhoud en materiaal-technische aspecten van het gebedenboek. Deze lezingen zijn een voorproefje van de uitvoerige wetenschappelijke publicatie die in 2019/2020 zal worden gepubliceerd.

Verspreid over de twee dagen zijn er plenaire lezingen met de volgende keynote speakers:

  • Dr. Kathryn Rudy (University of St Andrews, UK)
  • Prof. dr. Frank Willaert (Universiteit Antwerpen, België)

Voor meer informatie over de Call for papers.