Boektrailer: De verwondering (kritische editie)

Door Kevin Absillis

Op een gemaskerd bal in Oostende raakt de leraar Victor-Denijs de Rijckel in de ban van een verleidelijke, maar onheilspellende vrouw. Hij reist haar achterna naar Almout, een geheimzinnig kasteel waar vijftien jaar na de ondergang van Hitlers Derde Rijk nog altijd wordt gerouwd om een Vlaamse SS’er. De confrontatie met dit onverwerkte oorlogsverleden drijft De Rijckel almaar meer tot waanzin.

In een van zijn onbetwiste meesterwerken neemt Hugo Claus de lezer mee op een huiveringwekkende hellevaart die cirkelt rond onze fascinatie voor helden en hun mythen.
Deze eerste kritische editie van De verwondering (oorspronkelijk verschenen in 1962) is gebaseerd op nooit eerder bestudeerde manuscripten, aantekeningen en dagboeken. In een nawoord tracht Kevin Absillis (Universiteit Antwerpen) de helden uit Hugo Claus’ klassieker te ontmaskeren.