12 maart 2018, Utrecht: De onverwachte jaren zestig: boekpresentatie Geert Buelens

Op 12 maart organiseren Tivoli, het Literatuurhuis, deBuren, het Center for the Humanities (UU) en Ambo/Anthos een avond over de jaren zestig, naar aanleiding van de verschijning van De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis; het langverwachte nieuwe boek van de Utrechtse hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens waarin het gehate en geliefde decennium voor het eerst in een mondiaal perspectief wordt gepresenteerd.

Van de site van TivoliVredenburg:

Vol vaart neemt Buelens ons, aan de hand van film- en muziekfragmenten, mee terug:

  • Met columnist Hadjar Benmiloud bespreekt hij de opkomst van het feminisme en de seksuele revolutie – hoe hangen deze ontwikkelingen met elkaar samen? En wat betekenen ze in tijden van #metoo?
  • Met publiciste Tracy Metz bekijkt hij de parallellen tussen de strijd voor gelijke rechten door de burgerrechtenbeweging en de huidige spanningen tussen wit en zwart in de VS.
  • Met schrijver Dalilla Hermans gaat hij na welke invloed migranten uit onder meer Afrika en Zuid-Amerika uitoefenden in het tot dan toe ‘witte’ Westen.
  • Ook laat Buelens zien welke spannende, innoverende kunst en films in de jaren zestig in het – voor westerse ogen grijs en saaie – Communistische Oostblok gemaakt werden.
  • Singer-songwriter Sabrina Starke brengt een ode aan Nina Simone – een van de bekendste iconen van het zwarte protest.

De avond staat onder leiding van journaliste Sophie Derkzen.

Zie ook het Facebook-event.