Ilja Leonard Pfeijffer als iemand die Center Parcs laat stikken

De taal van Ilja Leonard Pfeijffer (48)

Door Marc van Oostendorp

Ilja Leonard Pfeijffer is begonnen aan een nieuwe roman. Wat er precies in gebeurt, weet hij nog niet, maar in interviews vertelt hij wel al vrijelijk wat het thema zal zijn: toerisme. Neerlandistiek vloog voor u naar Genua om te vragen hoe dat zit.

‘Er zijn schrijvers’, zegt de schrijver in een koffiebar op een zonovergoten piazza, ‘die voor ze schrijven eerst het plot helemaal uitdenken en vormgeven in schema’s. Zo werk ik niet, ik wil niet van tevoren weten waar het verhaal naartoe gaat. Ik wil zelf verrast worden.’  Maar wat de thematiek wordt, heeft hij dus al wel bedacht: toerisme. (Ik had op deze plaats van jullie beeldscherm al eerder geanalyseerd dat dit een Pfeijfferiaans thema is en tot mijn onuitsprekelijke lezerstrots deed ik dat voor de schrijver overal ging vertellen dat hij een boek over toerisme zou gaan schrijven.)

‘Het is een belangrijk, actueel onderwerp’, zegt hij terwijl hij iemand toeknikt die verkleed als geisha langs de tafels gaat. ‘In steeds meer Europese steden hoor je klachten over toeristen. Tegelijkertijd heeft Europa die toeristen steeds meer nodig: we produceren zelf minder, we moeten het hebben van rijke Arabieren en Russen die ons komen bezoeken.)

‘Het raakt ook natuurlijk aan een van mijn eigen grote thema’s — dat van de authenticiteit. Toeristen zijn op zoek naar authentieke ervaringen. Maar wat is dat? En waarom vind je die dan uiteindelijk op plaatsen waar heel veel andere toeristen zijn? Zou je niet bij uitstek een authentieke ervaring kunnen hebben in een benzinestation net buiten Teheran? Maar daar gaat dan weer niemand heen. Mensen lijken op vakantie te gaan om een mooi verhaal op Facebook te zetten.’

Er komt een Genuees voorbij die de Nederlandse schrijver herkent. Hij begint een zeer uitvoerig verhaal over hoe hij ooit in Zandvoort in een huisje van Center Parcs zat. Hij werd er zomaar uitgegooid, en de politie deed niks. ‘Geef toe, Ilia, Genua is beter dan Center Parcs. ‘ Pfeijffer geeft het toe, de man herhaalt zijn verhaal en gaat uiteindelijk aan het tafeltje naast ons een joint roken.

‘Ik heb ook al een setting bedacht’, zegt Pfeijffer. ‘Voor mijn roman. Het moet zich afspelen in een hotel dat gekocht is door een groep Chinezen die het voor ze het openen eerst authentieker willen maken.’

Over twee weken verschijnt Waar wordt geschreeuwd is taal vacant. De taal van Ilja Leonard Pfeijffer. Bestel het nu alvast!