Het einde van het taaltijdschrift Over taal (na 56 jaar)

‘Lippendienst, je vindt dat ook bij de academische overheden. Popularisering vinden ze belangrijk. Zogezegd. Wel: honoreer dat dan! Desnoods met 0,1 of 0,01 punt voor een populariserende publicatie. Ik heb er zo stilaan mijn buik van vol, van al die ”lippendienst”. Kijk, ik heb ook in mijn privéleven al te veel “schone schijn” meegemaakt. Dat tekent een mens op den duur. Ik wil dat gewoon niet meer.’

‘Er moet gewoon een initiatief blijven komen van onderuit. Want enkel zo zal het kunnen werken. Van hogerhand moet je niet veel verwachten. Het zal van de ‘basis’ moeten komen. De Gentse psycholoog Paul Verhaeghe schrijft daar zeer rake dingen over in zijn laatste boek, Autoriteit. Ik hoop dat we daar dus eindelijk vanuit de basis volop steun voor krijgen. Er zijn duizenden mensen professioneel met taal bezig.’

Dat zegt hoofdredacteur Filip Devos in een (afscheids)interview in het laatste nummer van Over taal. U kunt dat interview (en trouwens het hele laatste (terugblik)nummer) integraal lezen op https://tijdschriftovertaal.wordpress.com/.

In het nieuwe (en laatste) nummer van Over taal (jrg. 56, nr. 5, 2017):

 • Interview: Filip Devos: de man van (Over) taal – Bruno Comer
 • Terugblik anno 2011: Vijftig jaar Over taal in Vlaanderen – Filip Devos
 • Persbericht ‘Viering vijftig jaar Over taal’ – de redactie
 • 56 jaar Over taal in Vlaanderen – Filip Devos
 • Aan de kaak – Hanne Kloots
 • Dag Over taal!
 • Van draadomroep tot schuiflatje – Hanne Kloots
 • Taalkronkels: De toekomst van het heden – Filip Devos
 • Het DNA van een taalfamilie – Marlies Carette
 • Lof voor Over taal – Albert Oosterhof
 • Van draadomroep tot schuiflatje – oplossing – Hanne Kloots
 • Te boek: Een greep uit twintig jaar boekrecensies – Hanne Kloots
 • Denkend aan een columnist … – Hanne Kloots
 • Zwanenzang – Hugo Brouckaert
 • Errata? – Hanne Kloots en Natalie Hulsen