18-21 januari: Winternachten

(Persbericht Writers Unlimited Winternachten Literatuur Festival Den Haag)

Donderdag 18 januari barst in Den Haag het Winternachten Literatuur Festival weer los. Tot zondag 21 januari kan iedereen die van literatuur, dichtkunst en muziek houdt, zijn hart ophalen. Thema van deze 23ste editie van het literatuurfestival is We the people. Ruim tachtig schrijvers, dichters en jonge literaire talenten uit binnen- en buitenland vertellen vanuit eigen perspectief en verbeelding over het verlangen naar wij-gevoel en de opleving van collectieve idealen en sociale bewegingen.

De openingsavond op 18 januari staat in het teken van de vrijheid van meningsuiting met onder meer een lezing van Mohsin Hamid (Pakistan) die beroemd is geworden met De val van de fundamentalist, en de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards.

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari is er van alles te kiezen. Een-op-een interviews met invloedrijke buitenlandse topauteurs: Moshin Hamid (Pakistan), Leila Slimani (Frankrijk, succesvol met haar genadeloos scherpe roman Een zachte hand), Nino Haratischwili (Duitsland, schrijfster van het familie-epos Het achtste leven (voor Brilka)) en Alain Mabanckou (Congo, een van de beroemdste hedendaagse Afrikaanse auteurs en schrijver van romans als Verre cassé, African Psycho, Black Bazaar en Petit Piment). Er is een voordracht van poetry slam-talent Sanam Sheriff (India), live getekende illustraties van Gerda Dendooven (België). Gesprekken met cultuurhistoricus en schrijver David van Reybrouck, de Turkse dichter en filosoof Efe Murad, de Duitse schrijver Fatma Aydemir en de Poolse romanschrijver en journalist Grazyna Plebanek. Anne Vegter, Luuk van Middelaar en Maarten van der Graaff lezen voor uit eigen werk, bespreken hun favoriete boek of doen mee aan gesprekken over Europese idealen en grenzen. Acht jonge dichters – Joost Baars, Dean Bowen, Charlotte van den Broeck, Çaglar Köseoğlu, Veva Leye, (), Samira Saleh en Mia You – maken een nieuw gedicht. In ‘Literaire smokkelwaar’ onthullen Kader Abdollah en Funda Müjde hun favoriete – maar nog niet in het Nederlands vertaalde – boek uit hun vader/moederland. De Roemeense dichter en journalist Magda Cârneci en de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun vertellen over hun ervaringen met regimes, grenzen en idealen.

Op zondag 21 januari zijn de bezoekers – gratis – welkom bij de live-opnamen van het VPRO-radioprogramma OVT. Het festival besluit met het Schrijversfeest met onder meer de Staat der Nederlandse letteren-lezing door schrijver Arie Storm en de uitreiking van de Haagse literaire prijzen in samenwerking met de Jan Campert Stichting.