Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! Nu wij ongeveer op het moment zijn aangekomen dat er nog evenveel dagen in het jaar zijn als er vwo-leerlingen een 10 voor het centraal eindexamen gehaald hebben buigen wij ons nog een keer dit jaar over de zondagse slowquiz.

Het wordt een week met voornamelijk geboortedagen. Blijkbaar is het begin van het jaar ook een goede periode om ter wereld te komen, wil je een bekend neerlandicus worden. Alleen Hendrik Spieghel en Adam Simons bederven een beetje de pret, maar dat kunnen we ze na al die jaren niet meer aanrekenen.

In de vorige aflevering zagen we al een mooie anekdote overLeendert Strengholt langskomen, die vandaag 87 jaar zou zijn geworden. Ik ben benieuwd of de anderen u ook weer inspireren om eens in uw eigen geheugen te graven.

De voltallige puzzelredactie van Neerlandistiek wenst alle neerlandici een zalig uiteinde (begrijpt u dit niet verkeerd!) en een gelukkig nieuwjaar, waarin u wel de kiem legt voor veel mooie herinneringen aan uzelf, maar natuurlijk zelf nog lang niet in onze eregalerij hoeft toe te treden.

zondag 31-12-1908 geboortedag Jan Brandt Corstius
31-12-1930 geboortedag Leendert Strengholt
maandag 01-01-1764 geboortedag Johannes Kinker
dinsdag 02-01-1878 geboortedag Jan Walch
02-01-1903 geboortedag Willem Asselbergs (Anton van Duinkerken)
02-01-1926 geboortedag Jaap Oversteegen
02-01-1938 geboortedag Redbad Fokkema
woensdag 03-01-1653 geboortedag Francois Halma
donderdag 04-01-1612 sterfdag Hendrik Spieghel
04-01-1929 geboortedag Maarten van den Toorn
vrijdag 05-01 Geen neerlandici geboren of gestorven
zaterdag 06-01-1834 sterfdag Adam Simons
Dit bericht is geplaatst in quiz met de tags . Bookmark de permalink.

5 reacties op Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

 1. Marc Beerens schreef:

  De ‘Brabantse herinneringen’ van Anton van Duinkerken zijn via internet raadpleegbaar: https://www.brabant.nl/subsites/het-nieuwste-brabant/eregalerij/1964-brabantse-herinneringen.aspx
  Over o.a. L.C. Michels, Gerard Knuvelder, Antoon Coolen, L.C. Moller, Gerard Knuvelder en Pieter van der Meer de Walcheren. Nog zeer fris en leesbaar.

 2. Jenny Mateboer schreef:

  Beste Peter-Arno,
  komt er nu ook ergens een archief waar de herinneringen die geplaatst zijn bij sterfdata van personen ook terug te vinden zijn bij hun geboortedag (of andersom)? Ik zat de slowquizzen van de afgelopen maand terug te lezen, en stuitte op de geboortedag van WAP Smit. Ik weet dat ik bij zijn sterfdag een herinnering geplaatst heb. Zou toch wel prettig zijn als alles op 1 plek terug te vinden was. Nu gaat de link achter zijn naam naar het In Memoriam van de MNL. Ook mooi, maar geen groeiend archief.
  Hartelijke groet,
  Jenny

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Ja, daar zit ik ook al een tijdje over te denken. Een verwant punt is dat van veel neerlandici meerdere (soms mooie) levensberichten en herinneringen op het internet staan, terwijl ik er maar één kan kiezen om in de link te zetten.

   Je zou eigenlijk een galerij (of kalender) moeten hebben waar bij iedere neerlandicus meerdere links kunnen worden toegevoegd, zowel naar levensberichten als naar de geposte herinneringen. Ik kom tot nog toe niet verder dan het idee dat dit maar beperkt automatisch gemaakt kan worden, en voornamelijk handwerk zou moeten zijn.

  • Peter-Arno Coppen schreef:

   Je herinnering staat trouwens hier

   • DirkJan schreef:

    Beetje onhandig van de zoekfunctie van deze blog is dat hij niet zoekt bij de reacties, maar met wat creatief googelen komen ze via Google Search wel boven water.

Reacties zijn gesloten.