Pas verschenen: De verliefde dichter, A.C.W. Staring 1767-2017

Door Peter van Zonneveld

Gisteren ontving ik het eerste exemplaar van het boekje, dat Adriaan van Dis en ik schreven over A.C.W. Staring. 250 jaar geleden werd Staring geboren, en 50 jaar geleden begon mijn vriendschap met Adriaan. Leuk om dat bekroond te zien met een gezamenlijk werkje. Het zou op 2 december worden gepresenteerd bij de opening van STAAL, het nieuwe Staring-museum in het Gelderse Almen. Onverlaten hebben die feestelijke opening in de nacht die daar aan vooraf ging, verhinderd door brandstichting. Wat een laffe en verachtelijke daad! Kennelijk is niet iedereen daar blij met een nieuwe attractie. Nu zal het museum, gesticht door Pien Pon, in april opengaan. Zij verdient ons aller steun. Het boekje is er echter al. Het bevat Adriaans zeer eigentijdse bewerking van ‘Herdenking’, het mooiste gedicht dat Staring schreef. Daaraan vooraf gaat mijn inleiding over de Gelderse dichter, die me al meer dan een halve eeuw fascineert.

Het boekje, dat 24 pagina’s telt, is verschenen in een beperkte oplage van 350 exemplaren. De prijs is 15 euro. Omdat het een bijzondere editie is, en niet overal verkrijgbaar, vermeld ik nadere gegevens. De uitgever is Boeije Jansen, van de uitgeverij Het huis met de drie grachten te Lochem. Het boekje is te verkrijgen bij boekhandel Lovink, Markt 18, 7241 AA Lochem, 0573-251679.