Uitbundig baroktheater over het Bijbelverhaal Esther

(Persbericht Theater Kwast)

Rembrandt van Rijn: Esther

Op 10 november 2017 speelt Theater Kwast in de prachtige Uilenburger Sjoel de tragedie Hester, of de verlossinge der Joden uit 1659 van Johannes Serwouters. In dit bloedstollende treurspel is het aan de jonge  Joodse Hester om haar volk te redden.

Nadat Koning Ahasveros zijn koningin verstoten heeft, neemt hij de Joodse Hester tot vrouw. Haar oom Mordechai voorkomt een aanslag op de koning, maar haalt zich de haat van grootvizier Haman op de hals, door te weigeren voor hem te buigen. Buigen voor mensen zou afgoderij zijn. Haman vaardigt een wet uit, dat alle Joden ter dood moeten worden gebracht. Hij weet echter niet dat Hesther Joods is. Het lot van haar volk rust nu op haar schouders. Voor de opvoering van deze 17e-eeuwse kaskraker met sappige Tableau-vivants is Theater Kwast te gast in de prachtige Uilenburgersjoel, een 18e-eeuwse Amsterdamse synagoge. Geen mooier plek om je onder te dompelen in deze dramatische Joodse geschiedenis, die nog ieder jaar herdacht wordt met het Poerimfeest.

Luister naar 17e-eeuws theater

Theater Kwast speelt Hester op verzoek van radiodocumentairemaker Mathijs Deen, die voor zijn documentaire Shakespeare’s vluchtelingen (VPRO) de eervolle vermelding zilveren Reissmicrofoon ontving. Hij werkt momenteel aan documentaire over één van de eerste actrices op het Amsterdams toneel: Susanne van Lee. In 1659 speelde ze Hester en maakte een verpletterende indruk. Zelfs Rembrandt vereeuwigde haar in verf als Hester. Daarnaast verhaalt Deen over de uitgeweken Portugese jood Jacob Barrocas die voor het eerst in 1640 in Amsterdam opduikt, en vanaf 1648 Spaanse stukken van Lope de Vega in het Nederlands vertaalt. De stukken worden in de schouwburg van Amsterdam op rijm gezet en opgevoerd. Ook  Lope de Vega’s La hermosa Ester (1610), kwam zeer waarschijnlijk via Barrocas in handen van Johannes Serwouters. Mathijs Deen zal op 10 november geluidsopnames maken van onze opvoering om in de documentaire de sfeer van de Schouwburg van van Campen tot leven te wekken

Mond op Mond

Theater Kwast speelt Isabella in de serie Mond op Mond. In Mond op Mond  blaast Kwast met veel enthousiasme en verbeelding 17e-eeuwse theaterstukken uit de Gouden Eeuw eenmalig nieuw leven in. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod.

MoM:
Wanneer: Vrijdag 10 november 2017, 20.15 uur
Waar: Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam.
Entree: €12,50-
Reserveren viawww.theaterkwast.nl