Gouden Penning 2017 voor Frits van Oostrom

(Lichtelijk aangepast persbericht van UitgeverijPrometheus)

Foto: Bob Bronshoff

Historisch letterkundige Frits van Oostrom heeft de Gouden Penning 2017 gewonnen. De Gouden Penning is de belangrijkste prijs die De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) jaarlijks uitreikt. De prijs wordt uitgereikt aan ‘een persoonlijkheid die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot de aanmoediging en de verspreiding van de wetenschap en van de kunst.’ Frits van Oostrom zal de eerste Nederlander zijn die de prijs in ontvangst neemt.

KVAB-voorzitter Joos Vandewalle zegt over Van Oostrom: ‘Zelden heeft een literator de oude Vlaamse Letterkunde met zoveel deskundigheid en waardering beschreven als Frits van Oostrom.’ Verder zegt de KVAB over zijn werk: ‘Al zijn boeken hebben de ambitie om zowel de wetenschap vooruit te helpen als een breed publiek te boeien.’ Dat zien we onder meer terug in zijn meest recente werk Nobel streven ‘waarin hij de geschiedenis van Jan van Brederode virtuoos reconstrueert en vervat in een meeslepend verhaal.’

Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de ako Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eer, Maerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift en Wereld in woorden