27, 28 en 29 oktober in Amsterdam: Het Festijn van Tachtig

Ontdek het rebelse literaire Amsterdam van 1880

Op 27, 28 en 29 oktober vindt in het Tropeninstituut en op diverse andere locaties in en buiten Amsterdam Het Festijn van Tachtig plaats. Dit multidisciplinaire festival belicht de generatie auteurs die in de jaren 1880 het Nederlandse literaire leven volledig op zijn kop zette vanuit de meest uiteenlopende perspectieven, met theater, muziek, poëzie, film, eten, drinken en veel meer.

Er hing iets in de lucht in de jaren 1880. Een verlangen naar iets nieuws, naar Schoonheid met een hoofdletter S, naar het hogere; een zelfverzekerdheid in de jonge generatie kunstenaars die zich afzette tegen de vorige, en toch ook angst voor de voortdenderende ontwikkelingen in maatschappij en kunst, en wat de toekomst zou brengen. Een beweging van jonge kunstenaars ontstond: de Beweging van Tachtig. Jonge mensen die veel onzekerheden en wensen delen met ons nu.

Het Festijn van Tachtig onderzoekt op de meest uiteenlopende manieren hoe werken, leven en denken van de Tachtigers nu nog doorwerkt en betekenis heeft. Deze ontdekkingstocht start in Amsterdam Oost – in het festivalhart in het Tropeninstituut – maar doet een flink aantal locaties in en buiten Amsterdam aan.

Programma

Het programma van Het Festijn van Tachtig laat leven en werk van de Tachtigers in al hun facetten aan bod komen. Van een speciaal voor de gelegenheid geschreven theatervoorstelling over het leven van Willem Kloos tot een diner geïnspireerd op een maaltijd die Lodewijk van Deyssel beschreven heeft, en van een dichtroute door de stad met de Muze Poëzie-app tot ‘Project Diepenbrock’, een avond met orkest rondom deze componist, een fellow traveller van de literaire Tachtigers.

Inmiddels is het volledige programma van het Festijn van Tachtig rond. Er zijn nog een aantal bijzondere evenementen en sprekers aan de programmering toegevoegd. Bart Slijper schreef Hemelbestormers, een ‘biografie van de Tachtigers’. Hij wordt geïnterviewd tijdens de opening van het Festijn. Ook Verwey-biografe Madelon de Keizer geeft acte de présence, tijdens het programma over Albert Verwey.

In samenwerking met het Concertgebouw is er een bijzondere rondleiding rondom Alphons Diepenbrock. Ruimten die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek zijn voor de gelegenheid geopend. In het Gemeentemuseum in Den Haag is een expositie over beeldende Tachtigers. Naar aanleiding van het Festijn van Tachtig is ook daar een speciale rondleiding door Mischa Andriessen, sinds eind 2016 ‘schrijver-in-de-residentie’ van het Gemeentemuseum Den Haag.

Er zijn in totaal optredens, lezingen en voordrachten van 25 artiesten, onder wie Marita Mathijsen, Dick van Halsema, Ramsey Nasr, Bart Slijper, het Talent Op Podium Orkest en Menno Wigman.

Het volledige programma is te vinden op de website van Het Festijn van Tachtig.

Tickets

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de verschillende programma-onderdelen op de website van Het Festijn van Tachtig en via Ticketkantoor. Het is mogelijk om een passe-partout voor het hele festival te kopen.

‘Project Diepenbrock’ kent naast de reguliere tickets een VIP-arrangement, dat voorziet in Project Diepenbrock en de bijbehorende editie van tijdschrift Avantgaerde en in een absint en een sonnet bij de Poëziebar.

Organisatie

Stichting Feest der Poëzie organiseert Het Festijn van Tachtig om haar tienjarig bestaan te vieren. Feest der Poëzie organiseert bijzondere voorstellingen met gedichten en muziek op mooie plaatsen, en richt zich op vormvaste dichtkunst, klassieke voordrachtskunst en ambachtelijke boekdrukkunst. Met medewerking van het Tropeninstituut, het Witsenhuis, het Pianola Museum, het Concertgebouw, het Gemeentemuseum Den Haag, TinType Studios, Open Ateliers Centrum Oost en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en met dank aan Stadsdeel Oost, Alphons Diepenbrock-Fonds, VSB Fonds, LIRA Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Frederik van Eeden Genootschap en Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Het toneelstuk Willem Kloos: Die moet een wereld in zijn boezem dragen wordt medegeproduceerd en uitgevoerd door Muziektheatergroep Oude Koeien, en ‘Project Diepenbrock’, met de bijbehorende nieuwe composities en arrangementen, wordt medegeorganiseerd door het Talent Op Podium Orkest uit Leiden.

Brewpub De  Kromme Haring uit Utrecht brouwt het naar recept uit de tijd van de Tachtigers gebrouwen Haantjesbier, dat tijdens het festival geschonken wordt. De boekverkoop is in handen van de Linnaeusboekhandel. EYE Filmmuseum zorgt voor het beeldmateriaal van Herman Gorter tijdens ‘Kom, zijn liefste’.

Telegram en telegraaf

Het Festijn van Tachtig | Facebook | Twitter: #Festijnvan80

Feest der Poëzie | Facebook | Twitter

Praktisch

Het Festijn van 1880

27, 28 en 29 oktober in het Tropeninstituut, Linnaeusstraat 2, 1092 CK te Amsterdam.

Delen van het programma vinden plaats op locatie in het Witsenhuis, Oosterpark 82 te Amsterdam, in het Pianola Museum, Westerstraat 118 te Amsterdam, bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam, in het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10 te Amsterdam en in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 te Den Haag, waar een tentoonstelling over de beeldende Tachtigers gaande is.