2 november: lezing Alfred Schaffer, Leiden

Dit jaar is Alfred Schaffer gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de jaarlijkse Albert Verwey-lezing, die Schaffer op donderdag 2 november a.s. zal houden in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, onder de titel: Gedicht, vertel me een verhaal. Over poëzie en engagement.

Alfred Schaffer

Vanaf september sprak Schaffer met studenten over poëzie schrijven, vertalen en herschrijven. Tijdens zijn gastschrijverschap aan de Leidse universiteit liet hij studenten zien hoe de experimentele vorm van poëzie kan worden ingezet om te spreken over politiek, en in het bijzonder de politiek in Zuid-Afrika. Voor Schaffer is engagement geen keuze van de auteur, maar een intrinsiek deel van de literaire tekst. ‘Schrijven is je engageren en dus is schrijven per definitie politiek.’

Lezing

Het gedicht is een compacte, lyrische eruptie van gevoelens. Zo wil het cliché. Maar poëzie is oneindig veel meer. Ze is grillig, meerduidig, polemisch, onderzoekend en confronterend. In zijn lezing laat Schaffer aan de hand van nationale en internationale voorbeelden zien hoe de experimentele vorm van poëzie ook kan worden ingezet om verrassende verhalen vertellen, commentaar te leveren en de lezer te engageren.

Over Albert Verwey

Albert Verwey (1865 – 1937) was hoogleraar in Leiden, en dichter, geleerde, criticus en redacteur. Hij speelde een belangrijke rol in het literaire en culturele leven in Nederland in de periode 1880-1940. Samen met zijn goede vriend Willem Kloos was hij de leidinggevende figuur van de Tachtigers. Verwey debuteerde in 1885 met de poëziebundel Persephone en andere gedichten. Behalve dichtbundels publiceerde hij ook veel essays over literatuur.

Eerdere gastschrijvers in Leiden

De eerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden was Gerard Reve in 1985. Daarna volgden onder anderen: Judith Herzberg, Frank Kellendonk, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Maarten ’t Hart, Anna Enquist, Gerrit Komrij, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten, Joke van Leeuwen en Tom Lanoye.

Datum: ​​​donderdag 2 november 2017
Plaats: ​​​Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden
Tijd: ​​​​20:00 – 22:30
Toegang
Kaarten kosten 10 euro en zijn te reserveren via gastschrijver@hum.leidenuniv.nl.