Waar ontmoeten wetenschap en literatuur elkaar? Tweegesprek dichter Micha Hamel en letterkundige Lotte Jensen

We heten u van harte welkom bij dit tweegesprek op het snijvlak van kunst en wetenschap tussen Micha Hamel en Lotte Jensen. Aan de hand van enkele gedichten van Micha Hamel gaan zij in gesprek over onderwerpen als: hoe kijkt een dichter naar de wetenschap die hem/haar probeert te verklaren en is het maatschappelijk engagement van dichters in de 19e eeuw anders dan van hedendaagse dichters? Ook spreken zij over literatuur als spiegel van de samenleving en haar rol in de nationale identiteitsvorming.

Over de sprekers

Micha Hamel (1970) is componist, dichter en onderzoeker. Zijn concertmuziek werd uitgevoerd door vrijwel alle belangrijke Nederlandse orkesten en ensembles. Ook componeerde hij muziek voor dans en theater, zoals voor het Nationale Ballet en Orkater. Met Alle enen opgeteld debuteerde hij in 2004 als dichter. Deze bundel werd bekroond met de Lucy B. & C.W. van der Hoogtprijs. In 2006 verscheen de dichtbundel Luchtwortels, in 2010 Nu je het vraagt, en in 2013 Bewegend doel. Dit jaar verscheen in mei zijn recentste dichtbundel Toen het moest. Sinds 2010 is Micha Hamel lector ‘Performance Practice’ aan Hogeschool Codarts, Rotterdam, alwaar hij onderzoek verricht naar nieuwe mogelijke en noodzakelijke ontwikkelingen in de concertpraktijk. Sinds januari 2015 is hij lid van de Akademie van Kunsten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Lotte Jensen (1972) is universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde en filosoof. In 2001 promoveerde zij aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over journalistes en vrouwentijdschriften in de achttiende en negentiende eeuw in Nederland. Momenteel concentreert haar onderzoek zich op nationale identiteitsvorming vanuit een cultuurhistorisch perspectief. Ze publiceerde onder meer De verheerlijking van het verleden (2008), Verzet tegen Napoleon (2013) en Vieren van vrede. Het ontstaan van de Nederlandse identiteit, 1648-1815 (2016). 

Blijft u eten?

Na het tweegesprek serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro.

Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 21 september

17.00 inloop
17.30 start tweegesprek
18.45 einde tweegesprek
Aansluitende borrel en clubschotel (optioneel)

 

Aanmelden

Amsterdamse Academische Club (AAC)
Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
+31 (0)20 525 1570