omslachtig / omstandig

Verwarwoordenboek Vervolg (39)

Door Jan Renkema

In het Verwarwoordenboek worden zo’n 500 woordparen behandeld met vaak onduidelijke verschillen: afgunst-jaloezie, bloot-naakt, geliefd-populair, plaats-plek, enz. Talrijke lezers hebben woordparen aangedragen met het verzoek om ook die te behandelen. Vandaar deze wekelijkse rubriek.

Mocht u ook een ‘verwarpaar’ behandeld willen zien, plaats dan een reactie onder deze rubriek. Kijkt u dan wel even op de website om te zien of de woorden al zijn opgenomen.

omslachtig / omstandig

De woorden verschillen niet in betekenis, wel in gebruik.

omslachtig      breedvoerig, minder doelmatig, onnodig ingewikkeld

Deze werkwijze is erg omslachtig omdat iedere keer het volledige programma opnieuw moet worden geïnstalleerd.

omstandig      breedvoerig, met name breedsprakig

Hij begon omstandig te vertellen over zijn slechte nachtrust, die nu al maanden duurde.

De betekenis van omstandig is veel beperkter dan die van omslachtig: omstandig is omslachtig in woordgebruik: het gaat bij omstandig alleen om omhaal in woorden, met veel uitweidingen, details en zijpaden, en andere vormen van wijdlopigheid. Als ik er meer over ga zeggen, wordt deze uitleg ook nog … omslachtig? Nee, hier toch liever omstandig, want het gaat over taalgebruik.