You haven’t seen it, before you have seen it : Dat Regiment der ghesontheyt in de editie van 1515

Door Piet Franssen

Rond 1990 kwam ik in de catalogus van de Stiftsbibliothek Xanten een verwijzing tegen naar een editie van Dat Regiment der ghesontheyt, gedrukt door Jan Berntsz te Utrecht. De bibliografen gaven aan dat de editie gezien kon worden als een getrouwe herdruk van de editie van Jan van Doesborch uit Antwerpen van circa 1510. De druk van Berntsz vormde een aanwijzing dat Van Doesborch en Berntsz in die tijd al contact hadden, maar de beschrijving vormde toen geen aanleiding om af te reizen naar Xanten. Onlangs kwam ik in het bezit van foto’s van de druk van Berntsz. Bij nadere beschouwing blijkt de karakterisering niet correct te zijn. De druk van Berntsz is in ieder geval niet gebaseerd op die van Van Doesborch, maar hoe de verhoudingen wél zijn, blijkt een complex verhaal.

Het hele artikel vindt u op de website: The world of Jan van Doesborch U klikt op Book en dan ziet u: artikel Dat Regiment der ghesontheyt in beeld verschijnen.