6 oktober 2017: Letterkundig Symposium in het kader van de Week van de Afrikaanse Roman

De Week van de Afrikaanse Roman organiseert samen met Universiteit Gent (Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika) en de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns op vrijdag 6 oktober een letterkundig symposium. Het symposium vindt plats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), waar iedereen van harte welkom is in de grote vergaderzaal om 13 uur. Vanaf 17u30 kunnen de aanwezigen napraten op de receptie. De lezingen in het symposium zullen spelen met het thema ‘dubbeltalenten’. Dit omdat de aanwezige auteurs van alle markten thuis zijn veelschrijver, academicus of beeldend kunstenaar. De diversiteit van deze ‘dubbeltalenten’ staat garant voor boeiende gesprekken.

De namiddag bestaat uit drie blokken, telkens afgewisseld door een korte koffiepauze. Deidre le Hanie, directrice van de ATKV, zal het symposium openen met de eerste keynotelezing. Hierna gaat prof. Dr. Luc Renders (taal- en letterkunde, Universiteit Hasselt) in gesprek met thrillerauteur Rudie van Rensburg. Na de pauze wordt de tweede keynotelezing gehouden door Andries Bezuidenhout. Hierin exploreert hij het werk van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Gert Vlok Nel. Prof. dr. Inge Brinkman (Afrikaanse Talen en Culturen, Universiteit Gent) zal zich met Willem Anker buigen over zijn roman Buys: ’n Grensroman (2015). Na de tweede pauze zal emeritus-professor Ena Jansen (Zuid-Afrikaanse Letterkunde, Universiteit Amsterdam) in gesprek gaan met Ingrid Winterbach over de vele interteksten en intermediale ingrepen in haar oeuvre. Winterbachs laatste roman Vlakwater (2015) zal hierbij in de schijnwerper komen te staan. Aansluitend houdt de kersverse leerstoelhouder prof. dr. Hein Willemse een lezing over de op 1 mei van dit jaar overleden schrijver Karel Schoeman.

Locatie: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde (KANTL), Koningstraat 18, 9000 Gent
Aanvang: 13 uur tot 18 uur
Toegang: gratis
Contact: inschrijven via Laura.Engels@UGent.be
Meer informatie: www.weekvandeafrikaanseroman.nl, http://www.afrikaans.ugent.be/activiteiten/, www.KANTL.be