Martijn van Dam nieuwe bestuurder Neerlandistiek b.v.

De organisatie van ons managementfeuilleton komt in vertrouwde handen, in ons managementfeuilleton De verleden tijd van lijken.

Door Marc van Oostendorp

Martijn van Dam (39) treedt per 1 september 2017 toe tot de Raad van Bestuur van Neerlandistiek b.v., uitgever van succesvolle producties als De verleden tijd van lijken en De geschiedenis van het Nederlands in 196 sonnetten. Als nieuwe bestuurder wordt hij verantwoordelijk voor de portefeuille Mediaportfolio en Distributie. Martijn van Dam is momenteel staatssecretaris van Economische Zaken.

“Met de komst van Martijn van Dam vullen de bestuurders elkaar perfect aan met hun capaciteiten. We hebben voor Martijn van Dam gekozen om zijn kennis, ervaring en affiniteit met zowel de innovatieve kant van het profiel media als met de bestuurlijke kant. Met professor Wouter Pieterse als voorzitter hebben we een ervaren strategische bestuurder met kennis van content. Frits Spits heeft ruime neerlandistische ervaring en een sterke achtergrond in financiën en bedrijfsvoering. Ik heb er veel vertrouwen in dat Neerlandistiek met deze Raad van Bestuur een mooie toekomst tegemoet gaat” aldus Hans Bennis, voorzitter raad van toezicht van Neerlandistiek.

Martijn van Dam (1978) studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarna werkte Van Dam enige tijd bij Philips Lighting BV totdat hij op 30 januari 2003 namens de PvdA werd gekozen in de Tweede Kamer. Als Kamerlid hield hij zich onder meer bezig met economische zaken, integratie, media en buitenlands beleid. Op 3 november 2015 werd Martijn van Dam benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet Rutte-Asscher.

In een reactie op zijn benoeming zegt Martijn van Dam: “Het weblog Neerlandistiek laat elke dag heel veel Nederlanders genieten van mooie blogs door teksten te schrijven en video’s te maken die mensen verbinden, die mensen informeren over wat er gebeurt in de wereld van het neerlandistisch management en die een podium bieden voor maatschappelijke discussies over bezuinigingen op de Taalunie. Ik vind het dan ook een voorrecht om voor Neerlandistiek te gaan werken. Vanuit mijn passie voor innovatie en technologie en mijn overtuiging van het belang van een sterk managementhorrorfeuilleton als De verleden tijd van lijken, zal ik gaan bijdragen aan een moderne media-organisatie die nieuwe technologie benut om kijkers en luisteraars op alle platforms zo goed mogelijk te bedienen.”

Neerlandistiek-voorzitter Wouter Pieterse is verheugd met de komst van Martijn van Dam naar Neerlandistiek. “De keuze voor Martijn van Dam past precies bij de toekomst die ik voor ons managementhorrorfeuilleton voor ogen heb. We moeten als Neerlandistiek de volgende stap zetten als modern mediabedrijf: met een sterke en brede publieke selectie aan blogs over etymologie en komende letterkundige congressen, slagvaardig in een dynamisch en snel veranderend medialandschap, verbonden met de samenleving én in nauwe samenwerking met de Taalunie”.

Met de bestuurders Frits Spits en Martijn van Dam en met Wouter Pieterse als voorzitter is de raad van bestuur van Neerlandistiek weer compleet. Pieterse: ‘In deze nieuwe en stevige samenstelling bouwen we samen verder door aan een participerend, herkenbaar en wendbaar online tijdschrift voor taal- en letterkunde.”

Persbericht NPO