Een zomerboek: Wonderwezens. Klein overzicht van mythische figuren.

Door Willem Kuiper

Onlangs verscheen bij uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep: Ingrid Biesheuvel en Joh Rabou, Wonderwezens. Klein overzicht van mythische figuren. Met een voorwoord van Imme Dros. Amsterdam 2017. 96 p., geïllustreerd met potloodtekeningen. Dit is hun tweede gezamenlijke productie. Eerder publiceerden zij: Ferguut. De ridder met het witte schild. Rijswijk 2014. Hier vindt u een inkijkexemplaar en hier een boektrailer.

Van Wonderwezens bestaat ook een boektrailer. Die vindt u hier.

Waar wonderwezens over gaat? Dit las ik in de bijsluiter van de uitgever:

Van Arachne tot zeemeermin, van antipoden tot zeeridders: in vijfentwintig teksten krijgen uiteenlopende figuren uit de mythologie, wonderwezens en monsters, een beknopte, feitelijke omschrijving waarbij in iedere tekst verbanden worden gelegd met literatuur uit middeleeuwen en renaissance. Daarnaast zljn er – vaak verrassende – links naar hedendaagse situaties. Zo ontstaan er mooie, vrolijke, ontroerende en intrigerende portretten van wonderlijke wezens van lang geleden. De potloodtekeningen van John Rabou, met accenten in goud, voegen daar een extra dimensie aan toe en maken de lezer nieuwsgierig naar de begeleidende tekst. Dit boek is voor iedereen, jong en oud, die belangstelling heeft voor mythologie, geschiedenis en literatuur.

Wonderwezens is een kijkboek en een leesboek. De tekeningen zijn geen verbeelding van de tekst, en in de tekst leest u niet wat u op de tekening ziet. Woord en beeld complementeren elkaar.

Ik heb het boek een aantal keren aandachtig doorgebladerd op zoek naar een representatieve tekening, maar kon geen keuze maken. Uiteindelijk heb ik besloten u de spin Arachne te laten zien. Dit is het plaatje:

En dit is het begin van het praatje, dat twee bladzijden in het boek beslaat:

Hoop dat u zo een voldoende indruk van dit boek gekregen heeft.

Zorg ervoor dat u niets anders aan uw hoofd heeft, dat u onder een parasol zit met een fles witte wijn in een koeler binnen handbereik, en open uw zintuigen voor dit kleine overzicht aan wonderwezens. Mocht u na afloop willen weten waar Sara de mosterd vandaan gehaald heeft, achterin het boek vindt u een ‘Verantwoording en literatuur’, waarin u alles kunt opzoeken en terugvinden.