Nieuw in de DBNL: juni 2017

Het oeuvre van de naturalist Marcellus Emants, ook wel beschouwd als een voorloper van de Tachtigers, wordt deze maand aangevuld met maar liefst twaalf titels. Deze variëren van Juliaan de afvallige uit 1874, zijn eerste afzonderlijk verschenen werk, tot Geachte heer Redacteur!, een brievenuitgave door Nop Maas uit 1989.

Van tijdgenoot en ‘echte’ Tachtiger Frederik van Eeden verschijnen er zelfs dertien nieuwe werken online. Hieronder zijn Studies in zes reeksen (1890-1918) en het historisch toneelspel De heks van Haarlem, dat hij schreef ter ere van de opening van de Haarlemse Stadsschouwburg in 1915.

In Houtekiet, oorspronkelijk gepubliceerd in 1939, heeft Gerard Walschap een held geschapen die innerlijk onaantastbaar blijft voor het katholiek geloof en zijn moraal, een volmaakte en rustige heiden. ‘Dat is de ware betekenis van deze triomfalistische roman’, aldus de auteur zelf.

‘Victor voyait des prunes pendre, / Presque aussi grosses que des oeufs.’ Klinkt dat bekend? Dit en andere naar het Frans vertaalde gedichten van Hieronymus van Alphen en Mattheus van Heyningen Bosch zijn te vinden in Petits poèmes, à l’usage de l’enfance door Aug. J.Th.A. Clavareau uit 1835.

De tijdschriften worden deze maand aangevuld met acht jaargangen van het maandblad voor geestesleven en cultuur Streven en vijf jaargangen van De Gids. Van die laatstgenoemde titel is nu een complete reeks van 174 jaargangen op de DBNL beschikbaar, van 1837 tot en met 2011.

Zie hier alle nieuwe titels