Naar Nijmegen!

Door Marc van Oostendorp

Foto: Wilbert Spooren

Wat zou ik doen als ik geld en vrije tijd had? Nederlands studeren in Nijmegen. Volgens mij lopen daar de leukste docenten rond, en krijg je daar het interessantste programma. Je kunt er van alles leren dat mooi is en boeiend en nuttig.

Maar! Nu ik dat geld en die vrije tijd niet heb, heb ik vandaag het één na allerbeste-mooiste-geweldigste gekregen. Ik ga er werken! Bij Nederlands!

Althans, ik krijg er twee met elkaar verknoopte leeropdrachten. Bij Nederlands mag ik me gaan bezighouden met de neerlandistiek ‘in al haar facetten’ (dat staat er echt!). Daarnaast ga ik me inzetten voor de wetenschapscommunicatie – of breder nog, de academische communicatie – voor het succesvolle, spetterende ‘expertisecentrum’ Radboud In’To Languages, waarmee ik de afgelopen maanden al kennis heb gemaakt en waarvan ik zeer onder de indruk ben.

En het betekent niet eens dat ik bij het Meertens Instituut weg hoef! Ik ga mijn tijd tussen Amsterdam en Nijmegen verdelen. Zo kan ik dus bij twee van de leukste instellingen werken De banden tussen Meertens en Radboud zijn toch al sterk: zowel Nicoline van der Sijs als Antal van den Bosch zijn ook aan beide instellingen verbonden. De treinen rijden af en aan tussen de twee hoofdsteden van de Nederlandse taalkunde en die trein mag ik dus nemen.

Na de zomer, op 1 september, ga ik officieel beginnen. Het afgelopen semester heb ik al voor een cursus ingevallen voor de eerstejaarsstudenten Nederlands en die waren ongelooflijk leuk én slim. Net als de collega’s. Ik ben trots én blij!

Het hing al een tijdje in de lucht, maar ik vond het leuk om vandaag de laatste handelingen te verrichten: precies twintig jaar geleden werd ik voor het eerst hoogleraar (toen: bijzonder hoogleraar Interlinguïstiek en Esperanto), aan de Universiteit van Amsterdam. Daar was ik toen net zo blij mee als ik nu ben, en vandaag deze nieuwe stap zetten is een leuke manier om dat te vieren.

Persbericht Radboud Universiteit (in het Engels)

Persbericht Radboud Universiteit in het Nederlands