Slowquiz: Wat weten we nog van die neerlandici?

Gegroet, beste vrienden van de verscheiden neerlandici! Bijna een jaar lang hebben we met elkaar gequizt op het scherp van de snede. We hebben gelachen, en af en toe een traantje gelaten. We zijn door diepe dalen van teleurstelling gegaan als telkens weer net op het moment dat wij ons antwoord wilden intikken, iemand (meestal Marc Beerens) ons met de juiste oplossing voor was, maar wij hebben ons ook intens verheugd in de herinnering aan die kleurrijke stoet van onze grote voorgangers.

Desalniettemin lijkt de sleet er een beetje op. De laatste weken leek Marc Beerens zowat de enige deelnemer. De voorlaatste week werden er verschillende alternatieve oplossingen aangedragen die allemaal goed waren maar niet degene die bedoeld werd, en het dieptepunt beleefden we de vorige week, toen niemand op het idee kwam dat Arie de Jager de gezochte neerlandicus was (toch een naam die het waard is om in onze herinnering voort te leven).

Wellicht is het daarom tijd om het roer om te gooien, en meer mensen de gelegenheid te geven om mee te doen. De globale winnaar van het afgelopen jaar, Marc Beerens, heeft ons zelf het idee aan de hand gedaan: er zijn natuurlijk verschillende neerlandici aan wie mensen nog persoonlijke herinneringen hebben, of van wie mensen nog anekdotes uit de eerste of tweede hand kennen. Waar kun je dergelijke verhalen beter delen dan binnen de vertrouwde gemeenschap van neerlandici die wij hier bij Neerlandistiek opgebouwd hebben? Daarom starten wij vanaf deze tweede Paasdag onze

Slowquiz

In onze nieuwe slowquiz gaat het niet om het snelste of het beste antwoord, maar om de bevrediging die een weldoordacht of snedig verhaal ons allen oplevert. U krijgt het hele lijstje van neerlandici die we de komende week gedenken. Als u een verhaal hebt over een van hen, voegt u het bij de reacties toe. Het mag ook een persoonlijke herinnering zijn aan de confrontatie met zijn of haar werk, als het maar aardig is om te lezen.

Op deze manier richten we het komende jaar een op gedenksteen in verhalen op voor al onze verscheiden neerlandici.

En u kunt natuurlijk ook nog altijd omissies in onze lijst signaleren.

Dit zijn de neerlandici die wij de komende week gedenken:

Wat weet u nog van hen?