Publieksmiddag UCEMS. Lof der Zotheid: Humor als tegengif in de vroegmoderne tijd

Op zaterdag 20 mei 2017 organiseert het UCEMS (Utrecht Centre for Early Modern Studies) de jaarlijkse publieksdag. Of er gelachen wordt op de publieksdag van UCEMS? Daar kan de organisatie maar beperkt invloed op uitoefenen. Over de lach zal het in ieder geval gaan: Lof der Zotheid. Humor als tegengif in de vroegmoderne tijd

Humor is lang bestudeerd als wapen, bijvoorbeeld in de vorm van satire. Een heel ander effect van humor is dat het ook spanningsverlichtend kan werken. De publieksmiddag richt zich op deze onderbelichte kant van het lachen in de zestiende en zeventiende eeuw. Men kan denken aan de volgende vragen:  Hoe werd humor ingezet om mensen te verbinden en ze een gevoel van gemeenschappelijke identiteit te geven? Hoe gebruikte men humor in het omgaan met religieuze angst en onzekerheid? Hoe werd de vredelievende functie ervan omschreven door de vroegmodernen zelf? De middag wordt opgeluisterd met opvoeringen van scenes uit vroegmodern toneel door de Students of Utrecht Drama Society.

Kijk voor meer informatie over het UCEMS en het complete programma van de publieksdag op de website van de Universiteit Utrecht. Als u dan toch bezig bent: via Youtube  kunt u ons promotiefilmpje bekijken en UCEMS is ook actief op Facebook. We zien u graag op 20 mei!

Aanmelden kan tot uiterlijk 12 mei per mail: uu.ucems@gmail.com
Datum en tijd: zaterdag 20 mei, 12:45 – 16:30 uur (+ borrel)
Locatie: Drift 21, zaal 0.32 (Universiteit Utrecht)
Toegang is gratis