Eisendrath – biografie van een ondergang

Door Willem Kuiper

Waar boekjes als Levi’ eerste kerstfeest weliswaar niet voor bedoeld waren, maar indirect wel toe geleid dan wel aan hebben bijgedragen, is de tragedie die wij nu met het Engelse woord Holocaust aanduiden: de systematische vervolging en vernietiging van Joden in door Nazi-Duitsland gecontroleerd gebied tussen november 1938 en mei 1945. Mijn woonplaats, Zaandam, geniet de twijfelachtige eer dat zij in januari 1942 als eerste Nederlandse gemeente Judenfrei gemaakt werd. Ruim 200 inwoners werden weggevoerd, en maar weinigen keerden na afloop van de oorlog levend terug. [1] De voormalige synagoge doet momenteel dienst als KPN winkel. Daarvoor is het jarenlang een kunstuitleencentrum geweest: De Zienagoog.

Tot de Joodse gezinnen die zijn weggevaagd behoort de familie Eisendrath. Journalist Eric Schaap, die zich bewezen heeft als auteur over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek, wil een biografie over dit Zaanse gezin schrijven en doet hiervoor een beroep op de belangstellende lezer. Hier kunt u meer lezen over dit project en het steunen als u dat wilt.