april/mei 2017: ‘Die minne es al’ – Klein Hadewijch-festival

Op 21 april 2017 gaat de multimediale opera Revelations van componist Wim Henderickx in wereldpremière. De opera heeft als uitgangspunt de indrukwekkende Visioenen van de dertiende-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch van Antwerpen.

Naar aanleiding van die wereldpremière hebben een aantal organisaties, waaronder de Universiteit Antwerpen, de handen in elkaar geslagen om het werk van deze dertiende-eeuwse mystica onder de aandacht te brengen en een klein Hadewijch-festival onder de titel ‘Die minne es al’ te organiseren.

In het kader van het klein Hadewijch-festival vinden er activiteiten in Antwerpen en in Gent plaats. Het volledige programma vind je op de website van de Literaire Canon.

Het Antwerpse luik van het klein Hadewijch-festival vind je hieronder:

Vrijdag 21 en zondag 23 april 2017

Opera21/Revelations
Een multimediale opera van Wim Henderickx met als uitgangspunt de indrukwekkende Visioenen van de dertiende-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch van Antwerpen.
Een productie van Muziektheater Transparant (regisseur Wouter Van Looy) in coproductie met deSingel, Operadagen Rotterdam, HERMESensemble en Cappella Amsterdam.

deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen // 20 u. //Toegang: € 28 (basis) / € 24 (-25/65+) / € 8 (-19 jaar) // Info en reservatie: www.desingel.be

Op vrijdag 21 april om 10 u. geven de makers van Revelations in deSingel toelichting bij het creatieproces op het internationale congres EPARM (European Platform for Artistic Research in the Arts). Zie ook de website van De Singel voor meer info over EPARM.

Vrijdag 28 april 2017

Door onwerelds licht gevoed. Drie hedendaagse dichters en Hadewijch.
Een poëtisch avondprogramma met Lucienne Stassaert,  Hélène Gelèns en Lies Van Gasse. Veerle Fraeters bespreekt en zingt liederen van Hadewijch.
Een initiatief van het Letterenhuis in samenwerking met de onderzoeksgroepen ISLN en Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen, en met de steun van de KANTL, Poëziecentrum, Muziektheater Transparant en deSingel.

Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen // 20 u. // Toegang: gratis // Aanmelden: letterenhuis@stad.antwerpen.be

5 mei 2017

Filmvertoning Hadewijch.
Aan de hand van een actualiserende interpretatie van het werk en de figuur van de middeleeuwse mystica Hadewijch biedt Bruno Dumont een visuele reflectie over twee existentiële vragen: ‘Wat kan religie vandaag nog betekenen? en ‘Wat is liefde?’.
Tom Paulus, docent filmgeschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, verzorgt de inleiding bij de film.
Een initiatief van de onderzoekscentra Ruusbroecgenootschap en Visual Poetics van de Universiteit Antwerpen.

Cinema Zuid, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen // 20 u. // Toegang: € 5 // Info en reservatie: www.uantwerpen.be/hadewijch-film

Vrijdag 12 mei 2017

Sanc van minnen. Psallentes zingt mystieke gezangen uit de middeleeuwen.
Het ensemble Psallentes brengt volkstalige en Latijnse liederen en gezangen van Hildegard van Bingen tot Suster Bertken.
Een initiatief van de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen, en met de steun van het Letterenhuis, de KANTL, Poëziecentrum, Muziektheater Transparant en deSingel.

Universiteit Antwerpen, Klooster van de Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen // 20 u. // Toegang: € 8 // Info en reservatie: www.uantwerpen.be/hadewijch-concert

Na afloop receptie.