Spelregels?

De PvdA pleit in een campagnefolder voor ‘heldere, eerlijke spelregels’. Ook de regering vroeg in een deze week goedgekeurde participatieverklaring aan nieuwkomers om zich aan de ‘spelregels’ van de samenleving te houden. Waarom ‘spelregels’ en niet kortweg regels? Daarover gaat mijn zondagochtendminicollege van vandaag.

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in column, vlog met de tags . Bookmark de permalink.

2 Responses to Spelregels?

  1. Lucas Seuren schreef:

    Ik denk dat spelregels juist veel minder strict zijn; ze zijn veel eenvoudiger te veranderen. Sommige regels zijn natuurlijk cruciaal, ze bepalen welk spel je speelt, maar voor een potje pesten (doen mensen dat nog?) zijn de regels continu aan verandering onderhevig. Elk spelletje werkt anders. Je kunt voor vrijwel elk spel met de groep afspreken dat je het nu even anders doet.

    Spelregels zijn dus meer normatief, en niet formeel. Je moet je houden aan de normen en waarden van onze samenleving, omdat valsspelen zoals je zegt een vorm is van spelbederf.

    Als je de hele samenleving als een vast spel ziet zonder begin of eind wordt het natuurlijk lastiger, maar dat lijkt me geen logische insteek. Dan zou een samenleving namelijk compleet inflexibel zijn en nooit kunnen veranderen. Het samenlevingsspel wordt keer op keer opnieuw gespeeld en tot stand gebracht.

    Harold Garfinkel had hier vast een interessant perspectief op gehad.

  2. Samenleving is geen spel: het is bloedernstig.

Reacties zijn gesloten.