LOT-prijs voor De Taalstaat, AVT/Anéla-dissertatieprijs voor Barend Beekhuizen

Het Radio1-programma De Taalstaat heeft de LOT-prijs gewonnen voor de beste popularisering van de taalwetenschap. Dr. Barend Beekhuizen (Universiteit van Toronto) won de AVT/Anéla-prijs voor het beste Nederlandse taalkundige proefschrift van het afgelopen jaar. Dat werd eerder vanavond bekend gemaakt op de Grote Taaldag, het grootste jaarlijkse evenement voor alle Nederlandse taalwetenschappers.

Beide prijzen worden uitgereikt sinds 1996. De LOT-prijs komt van de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap (LOT) waarin bijna alle taalkundig onderzoekers van Nederland verenigd zijn. Het programma De Taalstaat dat al ongeveer vier jaar iedere zaterdagochtend uitzendt op Radio 1, biedt een aantrekkelijke mix van intformatieve items over taal, Nederlandstalige muziek en interviews, waaronder ook regelmatig met Nederlandse taalwetenschappers.

De Algemene Vereniging voor Taalwetenschap AVT en de vereniging voor toegepaste taalwetenschap Anéla delen gezamelijk ieder jaar een prijs uit voor het beste proefschrift dat in het voorafgaande jaar verdedigd is aan een Nederlandse universiteit. Het bekroonde proefschrift van Beekhuizen behandelt de mogelijkheid om een computerprogramma te bouwen die een taal leert op dezelfde manier (met zelfs dezelfde soort fouten) als een menselijk kind.

Neerlandistiek-redacteur Marc van Oostendorp interviewde Beekhuizen indertijd voor zijn vlog: