In een scheur om Karel ende Elegast

Door Douwe Brouwer, Elise van Schaik en Mark Visscher


Hoe maak je middelbare scholieren enthousiast om middeleeuwse verhalen te lezen? Het lijkt – en is – misschien wel een van de meest ondankbare taken die een docent Nederlands kan hebben. Oude boeken zijn immers stoffig, saai en onleesbaar. Dat beeld willen wij, (oud-) UvA-studenten Douwe Brouwer, Elise van Schaik en Mark Visscher, bijstellen.

Op YouTube zijn we zo’n anderhalf jaar geleden ‘De Alphaman’ begonnen: een reeks samenvattingen van historische literatuur. We verwennen de kijker met eigenhandig getekende illustraties, met af en toe een flauw woordgrapje en vooral met een zwaar aangezette stem die het verhaal in twee minuten van begin tot einde samenvat. Als uitsmijter krijgt de kijker een leestip: ‘lees dit boek als je geïnteresseerd bent in: diefstal, bloedneuzen, complottheorieën en praten met dieren’.

Het concept lijkt aan te slaan. De inmiddels 27 video’s zijn zo’n 43.000 keer bekeken. Populair zijn klassiekers als Van den vos Reynaerde en Karel ende Elegast. De laatste is nu ongeveer 7500 keer bekeken en wordt goed beoordeeld. Niki vindt dat de stem ‘vies grappig’ praat, Max vindt de Alphaman maar een gekke man en Laura is bang dat ze haar lach niet kan inhouden tijdens haar proefwerk. Nu maar hopen dat ze ook het boek heeft gelezen. Daar doen we het immers voor…

Je vindt ons op YouTube, maar ook op onze website www.dealphaman.nl waar we een blog bijhouden genaamd ‘De Alphaman blogt over boeken’.