Nee, fucking hard juist

Door Marc van Oostendorp

De jeugd! Altijd op zoek naar manieren om haar bewondering uit te drukken. En altijd moeten dat nieuwe begrippen zijn, omdat iedere nieuwe generatie weer nieuwe dingen bewondert, die natuurlijk heel anders zijn dan de dingen die de oude generatie bewonderde.

En zo kun je laten horen tot welke generatie je behoort door tot op hoge leeftijd het positieve woord van jouw generatie te gebruiken. Waar J.J. Voskuil tot in zijn graf soms dingen mieters vond, zal Mark Rutte nog hopelijk vele jaren plezier vinden in de gaafheid der dingen.

Nu komt er een generatie aanwaaien die alles dom gaat vinden. Het fijne van de sociale media is dat je daar dan snel van op de hoogte kunt worden gesteld. Zo wees iemand me op de volgende tweet:

Het is niet ongebruikelijk dat negatieve woorden juist gebruikt worden om iets heel positiefs uit te drukken: gruwelijk en kapot hebben in de voorbijgaande decennia ook voor sommigen die functie gehad, zoals ook vet natuurlijk van oudsher niet speciaal heel gunstig bedoeld was.

Dom past best in dat rijtje, maar het wordt ook door de generatiegenoten van Nino de Vries nog niet per se zo begrepen. De tweet krijgt dan ook dit onnavolgbare vervolg:

Met dank aan Anne Ardon.