Flitsquiz: welke neerlandici gedenken we de komende week voor u?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! Sommigen (velen?) onder u zullen inmiddels al ondergedompeld zijn in het carnavalsgeweld, en met de schmink al op het voorhoofd, bladerend op hun smartphone op zoek naar de aanvangstijd en route van de grote carnavalsoptocht, per ongeluk terecht zijn gekomen op deze pagina omdat zij nu eenmaal Neerlandistiek als hun startpagina hebben ingesteld, maar misschien dat zelfs zij nog even kunnen stilstaan bij de neerlandici die wij in deze toch verder vrolijke week zullen gedenken.

Dat hoeft ook helemaal geen treurige aangelegenheid te zijn, want wij gedenken natuurlijk vooral de verdiensten van de vele neerlandici die ons voorgingen, en daar kunnen we best positief over zijn. Maar goed, de quiz.

Ik heb het al eens eerder opgemerkt: er staan veel te weinig vrouwen in onze lijst. Ik hoop niet dat het aan mij ligt, maar stuurt u vooral namen van vrouwelijke neerlandici in die u het afgelopen jaar gemist hebt. Met een linkje naar een bescheiden biografietje zal ik haar graag in de lijst opnemen.

Deze week bijvoorbeeld: maar één vrouw in de lijst. Wel een bijzondere vrouw (maar dat zijn ze natuurlijk allemaal), die misschien wetenschappelijk niet al te veel invloed heeft gehad, maar wel degelijk haar verdiensten had voor de neerlandistiek. Zij promoveerde bij haar vader op een proefschrift over haar grootvader, dat zie je ook niet elke dag. En dan is ze ook nog eens onder vier verschillende namen bekend. Misschien is haar belangrijkste verdienste wel geweest haar medewerking aan de ontsluiting van haar vaders literaire erfenis.

Wie was zij, onder welke vier namen is zij bekend, en over wie schreef zij haar proefschrift?