Flitsquiz: Welke neerlandici gedenken we de komende week voor u?

Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! U hebt er vast niet zo’n erg in, maar we bevinden ons in een bijzondere week. Er zitten 212 verscheiden neerlandici in onze database, dus 424 geboorte- en sterfdagen, maar vanaf gisteren tot aan het komende weekend is er geen enkele geboorte- of sterfdag te bejuichen of te betreuren. Een hele week zonder dode neerlandici om te gedenken! We zullen ons moeten behelpen met de levenden, die natuurlijk voor hun gestorven voorgangers niet onder hoeven te doen. Ook zij zijn het vaak waard om met een respectvolle aandacht te worden bestudeerd.

De neerlandicus die wij in deze flitsquiz zoeken is dus pas volgend weekend zoveel jaar geleden gestorven. Het betreft hier een zeer bekende neerlandicus, die regelmatig in kranten en tijdschriften populariserend over de taal schreef. Daarbij had hij vooral aandacht voor de gesproken volkstaal, die hij altijd aanduidde met een term die je tegenwoordig niet zo vaak meer hoort. Wie vaker iets van hem gelezen heeft moet die term zeker tegengekomen zijn, en wie dat niet heeft gedaan moet dat heel snel maar eens gaan doen.

De vraag van deze week is dus: welke neerlandicus zoeken wij, en wat was die term?