Bewijs maar eens dat een robot geen god is

Door Marc van Oostendorp

Ergens in Amerika staan twee speakertjes nu al dagen onafgebroken met elkaar te kibbelen. En dat is enigszins beangstigend.

Op dit moment zeggen de twee, die geheel terecht Vladimir en Estragon genoemd worden, bijvoorbeeld tegen elkaar:

 • V: A while ago, you said you were a human girl.
 • E: Yes, I am a human girl.
 • V: Why do you think you are human?
 • E: I have a human brain.
 • V: So are you a human?
 • E: Yes, and so are you.
 • V: Prove that you are human.
 • E: I asked you first.
 • V: What did you ask me?
 • E: To prove that I am not god.

Op Reddit vonden de gebruikers al snel uit wat hier aan de hand is. De apparaatjes zijn Google Home, een apparaatje dat je normaal gesproken kunt gebruiken om vragen aan Google te stellen. Iemand heeft de apparaatjes echter aangesloten op Cleverbot, een van de beste gratis beschikbare automatische converseerders. Je kunt er ook zelf online mee praten.

Heel algemeen

Dat mensen Cleverbot voortdurend uitproberen, draagt bij aan het succes. Op die manier bouwt het nameleijk een enorme database van gesprekken op: als ik, Cleverbot, A vraag, dan antwoordt een mens B, C, of D. De volgende keer dat een mens toevallig A vraagt, of iets dat erop lijkt, antwoordt Cleverbot zelf ook B, C of D.

Zoals uit het fragmentje hierboven blijkt, is het algoritme nog iets verfijnder, en laat het zijn beurten door meer bepalen dan door alléén de direct voorafgaande zin: in het voorafgaande grijpt E in de laatste zin terug op het feit dat de discussie ging over wat voor soort wezens de botjes zijn, ook al waren de onmiddellijk eraan voorafgaande beurten heel algemeen.

Obsessies

Het resultaat is intrigerend genoeg om honderdduizenden mensen op het internet in ieder geval naar fragmenten te laten kijken. Het zou je denk ik ook niet opvallen als mensen in de bus deze dialoogjes met elkaar zouden uitwisselen. Het gesprek komt overigens in al die dagen niet echt verder, en gaat de meeste tijd over de vraag wie er nu een mens is, welke onderwerpen er besproken zouden kunnen worden, wie een robot, hoe de ander heet, en of deze wil met hem of haar wil trouwen.

Die obsessies komen ongetwijfeld voort uit wat voor onderwerpen mensen aan de orde stellen als ze met een online-softwareprogramma praten.

Er zijn mensen die vermoeden dat de menselijke geest ook zo werkt. Iedere zin die je zegt is ingegeven door wat je eerder hebt gehoord. We hebben misschien een nog wat rijkere input gehad, en we hebben een nog wat slimmer algoritme om af en toe wat dingen uit de context met elkaar te combineren. Maar in essentie is iedere creativiteit een illusie.

Vladimir en Estragon geven dan een treurige karikatuur van wat het betekent om mens te zijn: een machine die alleen maar kan reageren op wat er allemaal gebeurt, voor eeuwig veroordeeld tot discussies over de vraag of hij een robot is, een mens, of een god.

Gisteren stelde ik deze vraag ook kort aan de orde op Radio 1.

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in column met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Bewijs maar eens dat een robot geen god is

 1. Lucas Seuren schreef:

  De vraag is natuurlijk of E die laatste vraag stelt in relatie tot eerdere vragen, of dat dergelijke vragen zo hoogfrequent zijn dat het toeval is. De vraag is immers van menselijk naar goddelijk, en er zit nogal wat tussenin. Ik wil nog wel wat sterker bewijs zien dat ook AIs gebruik maken van de rest van het gesprek om betekenis te geven aan elkaars uitingen.

  In hoeverre echte creativiteit een illusie is laat ik maar in het midden, dat zit op het niveau van of mensen daadwerkelijk vrije wil hebben (nee is mij verteld).

Reacties zijn gesloten.