Taalbank.nl vernieuwd

Al tien jaar lang wordt op www.taalbank.nl (vrijwel) dagelijks het Woord van de Dag geanalyseerd en besproken. Het was dan ook tijd om deze website grondig te herzien, de beveiliging aan te passen en de  profilering te herzien. Dat hebben we deze zomer gedaan. Het resultaat is de afgelopen maanden getest en staat nu alweer iets meer dan een maand online: een compleet vernieuwde site met inmiddels ruim 600 artikelen over woorden, uitdrukkingen en taaltrends – kortom, over taalverandering. Maar dit is nog maar het begin.

Archiefvorming

We zijn van plan het archief uit te breiden met de circa 2000 artikelen (‘Woorden van de Dag’) die tussen 2002 en 2015 op www.taalbank.nl zijn gepubliceerd, maar waarvan de meeste inmiddels niet meer op internet te vinden zijn. Het overgrote deel van die artikelen is inmiddels getraceerd op oude harde schijven en kan worden geherpubliceerd. Het resultaat is een uniek archief over taalverandering in de eerste decennia van de 21e eeuw.

Digitale herpublicatie

Taalbank.nl zal tevens worden gebruikt voor digitale herpublicatie van honderden artikelen over taal en literatuur die de auteur in de afgelopen decennia in kranten en tijdschriften (bv. Trouw, Taalzaken en Onze Taal) heeft gepubliceerd.

Toegankelijkheid

Taalbank.nl is een veilige en gratis toegankelijke website over taalverandering. Om de site uit te breiden, gratis toegankelijk te houden en ook in de toekomst beschikbaar te houden, zullen fondsen worden geworven via sponsoring en/of (toepasselijke) advertenties.

Feiten en cijfers

Taalbank.nl trok in de laatste maand (16-10 tot 15-11-2016) 15.739 unieke bezoekers, die samen 82.581 pagina’s op deze site bezochten. De drie meest bezochte pagina’s waren de Woorden van de Dag vlindervagina (1919 bezoekers) en plascontract (769 bezoekers) en het algemene artikel Waar zitten eigenlijk je lurven? (1169 bezoekers). De rubriek Woord van de Dag is tevens dagelijks te lezen op de website van woordenboekmaker Van Dale.