Streektaalconferentie 2016

Taalvariatie op sociale mediaOp 7 oktober organiseren wij onze jaarlijkse streektaalconferentie, in Middelburg in de Nederlandse provincie Zeeland. Het thema dit jaar is Taalvariatie in sociale media.

Ook dit jaar kunnen wij u een gevarieerd programma bieden met deskundige sprekers uit het brede domein van de variatielinguïstiek. Zij zullen u onder meer vertellen over chattaal, dialect op sociale media en taalvariatie op Twitter. Tijdens de middag is er lunch en kunt u een rondleiding krijgen bij de tentoonstelling ‘Signs of the times: sociale media in de middeleeuwen’ in het Zeeuws Museum.

Programma

(onder voorbehoud)

Ochtend

10.00 – 10.30 u. Ontvangst met koffie

10.30 u. Verwelkoming

10.45 u. Leonie Cornips (Meertens Instituut, Universiteit Maastricht): De sociale betekenis van noord en zuid in Limburg en hoe deze geografische noties gekoppeld zijn aan talige (dialect) feiten

11.10 u. Jos Swanenberg (Universiteit Tilburg): De groeten van Braboneger. Over het schrijven van dialect op sociale media.

11.35 u. Ester Magis (Vrije Universiteit Brussel): Chattaal in Vlaanderen.

12.00 u. Lysbeth Jongbloed (Fryske Akademy): Het gebruik van Friese taalvariëteiten op sociale media.

12.30 – 14.30 u. Lunch + korte rondleiding in Zeeuws Museum

Middag

14.45 u. Antal van den Bosch (Radboud Universiteit Nijmegen): Machinaal oogsten van dialectwoorden op Twitter.

15.10 u. Hans van Halteren en Roeland van Hout (Radboud Universiteit Nijmegen): Weerspiegelen tweets de Limburgse isoglossen?

15.35 u. Eline Zenner en Tom Ruette (Katholieke Universiteit Leuven): De ontleenbaarheid van Engelse vloeken in Nederlandstalige tweets.

16.00 u. Roeland van Hout en Stef Grondelaers (Radboud Universiteit Nijmegen): Hun twitteren: tweets als rijke bron voor morfosyntactisch onderzoek naar taalvariatie.

Terugblik + afsluiting

17.00 u. Borrel

Prijs

20 € inclusief lunch + rondleiding (wie een museumkaart heeft, graag meebrengen)

Inschrijven en informatie

Inschrijven via e-mail: nederlandsedialecten@gmail.com. Na aanmelding ontvangt u de praktische gegevens.

Adres

Het Schuitvlot
Looierssingel 2
4331 NK Middelburg