Flitsquiz: welke neerlandici gedenken we de komende week?


Gegroet, vrienden van de verscheiden neerlandici! Het is weer tijd om vooruit te blikken naar de grote voorgangers wier geboorte- en sterfdagen ons de komende week zullen uitnodigen om in weemoed terug te blikken. Uit het land bereiken ons enthousiaste verhalen van nog springlevende neerlandici die naar aanleiding van deze quiz zijn gaan bladeren in de vergeelde aantekeningen van hun eigen neerlandistische studie, en zich bij het schemeren van de avond hoofdschuddend afvroegen wat zij toch een hoop wijsheid tot zich genomen hadden destijds. Kijk, dat is de ware geest die het fundament van de humaniora vormt!

Met de neerlandicus van wie wij deze week het verscheiden betreuren hebben mijn vrouw en ik zelf op een feestje nog eens een hele tijd zitten praten, waarbij hij ons enthousiast probeerde in te wijden in de finesses van het rozenkweken. Daarbij vertelde hij de anekdote dat kennissen zijn vrouw en hem na zijn pensioen eens gevraagd hadden Oculeert u nog op uw leeftijd? en dat ze daar toen erg om gelachen hadden.

Als neerlandicus was hij een bekend dialectoloog, en in zijn volgens Schultink meest geciteerde artikel gaf hij een genuanceerde analyse van de horizontale en verticale gelaagdheid van het Nederlands.

Wie was hij, en hoe heette dat artikel?