5.000 inschrijvingen voor online cursus Introductie Fries

Circa 5.000 personen vanuit de hele wereld hebben zich ingeschreven voor de online cursus Introduction to Frisian van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), die op 26 september van start gaat. De online cursus, ontwikkeld door de afdeling Friese taal en cultuur van de RUG, maakt het wereldwijd voor mensen mogelijk om online Fries te leren. De cursus is gratis te volgen via het platform futurelearn.com.

Deelnemers aan de Massive Open Online Course, oftewel MOOC, leren binnen drie weken zichzelf voor te stellen in het Fries en te praten over familie, vrienden, werk en studie. Daarnaast leren ze aspecten van het leven in Friesland kennen. Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen, quizzen, discussies en video’s waarin verschillende sprekers aan bod komen.

Verrast door succes
De cursus Introduction to Frisian is gebaseerd op Introduction to Dutch, een andere zeer succesvolle MOOC van de RUG, met in 2015 maar liefst 70.000 inschrijvingen. De inhoud is ontwikkeld door Gerbrich de Jong, projectcoördinator van de cursus en docent Nederlands. Ze is verbaasd over het grote aantal aanmeldingen. ‘De al lopende cursus Introduction to Dutch heeft heel veel aanmeldingen, maar of dat ook voor het Fries zou gelden, wisten we niet. Dit aantal is veel meer dan we tevoren verwacht hadden.’

Wereldwijde interesse
Mensen die zich hebben aangemeld komen uit alle leeftijdsgroepen en van over de hele wereld, van Colombia tot China, en van Zweden tot Nigeria. De Jong: ‘Er zijn mensen bij die graag talen leren en het Fries in hun lijstje willen zetten, gepensioneerden bij die leren als hobby hebben en natuurlijk mensen die heel specifiek afkomen op het Fries. De grootste groep komt uit het Verenigd Koninkrijk, mogelijk omdat Futurelearn, het platform dat de cursus aanbiedt, Brits is. Het kan ook zijn dat zij benieuwd zijn naar het Fries omdat dat wel gezien wordt als de taal die het dichtst bij het Engels staat.’ Verder is er veel belangstelling vanuit de Verenigde Staten en Canada, mogelijk omdat daar veel Friezen naartoe zijn geëmigreerd en de taal daar nog in de families ‘leeft’.

Aansprekende vorm

De reacties op de cursus zijn erg positief, aldus De Jong. ‘Velen zijn blij dat er eindelijk een cursus Fries is die in het Engels gesteld is en online te volgen is. Ik denk dat zulke online cursussen ook aanspreken omdat ze laagdrempelig zijn en je ze kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Het is bovendien een leuke manier om in contact te komen met andere leerders van over de hele wereld. De cursussen zijn didactisch verantwoord en kennen veel afwisseling. Je ziet jezelf steeds verder komen in de cursus. En iedere leerder doorloopt de cursus op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.’

Dit bericht is geplaatst in video met de tags . Bookmark de permalink.