Het geluid van cellofaan

President Tsaar op Obama Beach op de voet gevolgd (55/60)

Door Marc van Oostendorp

Deze zomer publiceren nrc.next en NRC Handelsblad fragmenten uit de roman President Tsaar op Obama Beach van A.F.Th. van der Heijden als feuilleton. De afleveringen verschijnen ’s ochtends <op de website van de krant>. In de loop van de dag blog ik een bespreking. Vandaag: aflevering 55 

Lang leve het internet! Het feuilleton van Van der Heijden verschijnt binnenkort als een boek (dat zal wel zijn: een papieren boekje), maar in toekomstige edities kunnen video’s als de volgende niet ontbreken:Dit is maar een kleine selectie van wat je allemaal kunt vinden op het internet. Ik heb bijvoorbeeld als willekeurig criterium gekozen dat het alleen video’s mochten zijn van de afgelopen twee jaar. Ik vind met name de eerste video bijzonder illustratief bij wat ik denk dat Natan zich voorstelde. Ik vind het een fijn geluid.

Door op zoiets te zoeken, ontdek je ook altijd weer nieuwe dingen over de menselijke geest. Lees bijvoorbeeld de commentaren bij deze video’s – het geluid van krekels of cicaden, al dan niet met mica pootjes. Er zijn mensen die smullen van dit soort geluiden, die er allerlei fijne gevoelens bij krijgen. Er bestaat zelfs een fenomeen voor een conditie waarbij mensen automatisch in een lichte extase raken door bepaalde geluiden of andere sensaties: autonomous sensory meridian response. Er bestaat ook een internationale gemeenschap van mensen met ASMR, die op YouTube dit soort video’s met elkaar delen. Eat that, Tinus Tinnitus!

Vraag drie mensen om te luisteren naar cellofaan: de een hoort hersenvraat, de tweede de zuinigheid van Nederland en de derde hoort de hemel. Het lijkt wel kunst.


De A-index van vandaag is 7,96 (bovengemiddeld).
De totale A-score is 7,96 (stabiel).
We hebben tot nu toe 15.843a’s gelezen.