Caraïbische Letterendag: Albert Helman, rebel en pionier

Caraïbische Letterendag Amsterdam, 17 september 2016

Albert Helman Foto Rudhi Relyveld

Albert Helman. Foto Rudhi Relyveld

De Surinaamse schrijver Albert Helman (1903-1996, pseudoniem van Lou Lichtveld) staat centraal op de zevende Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Die vindt plaats op zaterdagavond 17 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Verschillende artiesten werken mee aan de avond, onder meer Kenny B en Manoushka Zeegelaar Breeveld, terwijl werk van Helman zelf wordt uitgevoerd door pianist Hessel bij de Leij en alt-mezzosopraan Charlotte van Stoppelenburg.

Veelzijdigheid
Helman was de eerste migrant-schrijver uit het Caraïbisch gebied. Een multitalented kosmopoliet die onder meer actief was als componist, journalist, taalkundige en minister. Hij debuteerde als auteur in 1926 met Zuid-Zuid-West, een roman over Suriname en de verwaarlozing en uitbuiting ervan door de Nederlandse kolonisator. Tientallen romans, dichtbundels en composities zouden volgen. In zijn lange leven ging hij om met de groten van de twintigste eeuw: Joris Ivens, George Orwell, Bela Bartók, Frida Kahlo.

Helman toen en nu
De Letterendag is opgebouwd rond vier facetten van Helman’s veelzijdige persoon; de musicus, de eerste migrant-schrijver, de avantgardist en de kosmopoliet. Via woord, muziek en beeld wordt zijn nalatenschap tot leven gebracht en tegelijkertijd gespiegeld aan het heden; hoe inspireert hij nog altijd de jongste generatie schrijvers en kunstenaars?

Biografie
Hoogtepunt van de avond is de presentatie van het boek Rusteloos en overal, een biografie van Albert Helman waar Michiel van Kempen tien jaar aan werkte: “In dat lange leven van Helman kom je zowat alles tegen wat er echt toe deed in de twintigste eeuw. Dat is werkelijk ongelooflijk.”

Opmaak 1

 

Programma
Diverse artiesten, kunstenaars, schrijvers en bekenden van Helman leveren een bijdrage aan het programma, onder wie Felix Burleson, Shrinivási, Thea Doelwijt, Tessa Leuwsha, Rihana Jamaludin, Sherman de Jesus, Pim de la Parra, Jerry Dewnarain en Ruth San A Jong. De band Rudy Bennett’s New Motion onder leiding van Helmans kleinzoon Flip van Vliet sluit de avond muzikaal af met een mix van pop, rock, soul, disco en latin (Arno Smit – zang, PP Everts – toetsen, Jeffrey Rademaker – gitaar, Ruud Saelman – drums, Flip van Vliet – basgitaar).

De presentatie van de Letterendag is in handen van Ivette Forster en Maarten van Hinte.

Tickets
Tickets kunnen uitsluitend gereserveerd worden door € 12,50 over te maken op bankrekeningnummer NL 26 INGB 000 302 7698 t.n.v. Werkgroep Caraibische Letteren, Amsterdam, onder duidelijke vermelding van naam, adres en emailadres. U ontvangt GEEN betalingsbevestiging. Uw kaarten liggen klaar op de avond van de lustrumviering bij de entree.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Prins Bernhard Fonds Noord-Holland.