TESKE DOET VOCAL FRY!

Door Marc van Oostendorp

Mijn zondagochtendcolleges komen in de maanden juli en augustus vanuit Abruzzo! In deze zomerspecialreeks: hoe ik op YouTube ontdekte dat jonge twintigers in Nederland misschien wel vocal fry doen!

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in taalkunde, video, vlog met de tags , . Bookmark de permalink.

6 Responses to TESKE DOET VOCAL FRY!

 1. Mient Adema schreef:

  Een familielid van 14 jaar (meisje) doet dat ook weleens “vocal fryen” . Het betekent zoiets als “Denk er maar over wat je wilt, maar het is toevallig wel mijn ding. Overal toepasbaar?

 2. Marcel Plaatsman schreef:

  Ah, de creaky voice. We moeten er maar gauw een Nederlandse term voor bedenken. De schuurstem, de grootstedelijke tegenhanger van het schuurfeest, een woord dat je natuurlijk meteen met zo’n ejw kunt uitspreken, om het beeld van rijke onbezorgde stadsmeisjes compleet te maken.

  Bij dit soort modes vraag ik me wel af hoeveel ervan ook overgaan, en dus in het verleden al over zíjn gegaan. Zou de inhaleer-ja die je vrouwen van boven de vijftig hoort bezigen ook ooit jong en hip zijn geweest? Zullen toekomstige generaties tienermeisjes gniffelen om hun schurende en ejw-ende moeders terwijl ze zelf druk aan het monoftongeren zijn?

  • Ja, precies! Dit zou flink wortel kunnen schieten, zoals in het Amerikaans inmiddels is gebeurd (of zoals inhaleren in Scandinavië), maar ook roemloos ten onder gaan. Beide zijn interessant.

 3. bradholtman schreef:

  Marc, heel leuk om deze bijdrage te zien! Ik ben Amerikaan en hoor dit verschijnsel iedere dag. It is really unfortunate when younger women use it in order to sound more professional, but the effect is exactly the reverse when they are being evaluated or heard by older people — who likely are their employers or prospective employers. No matter, though; it will soon be so normal that few think about it as much more than an annoyance, if anything.
  NPR is notorious for having reporters that use vocal fry. You are also quite right that males use it as well. I had one striking example in one of my university classes last year. He couldn’t say anything without ‘dipping into the fries’ at the end of each sentence. A voice teacher’s nightmare! Another great example for you is the title host of Travels with Darley (http://www.travelswithdarley.com), who is otherwise wonderful and entertaining, but I sometimes can’t get past hearing the major frying she does. It simply distracts me from the message, as it were.
  Meanwhile, happy times to you in Abruzzo! Wij waren dit voorjaar in Umbria/Umbrië en vonden het geweldig. En de pici! Moet je eten, zoveel mogelijk.

 4. Peter Jan Margry schreef:

  Hier in America hoor je het inderdaad overal, maar met name aan de west-coast; al jaren is het heel nadrukkelijk in California, waar zowel mannen en vrouwen kraken; mij lijkt een duidelijke regiogebonden ‘coolness’ om zo te spreken in het spel, en die coolness bijdraagt aan de verdere verspreiding….

  • Ha Peter Jan, Ja, in ieder geval de oorsprong wordt meestal aan de westkust / in Californië geplaatst, ik ken eigenlijk geen onderzoek over hoe de verspreiding nu zou zijn. Een verschijnsel dat zich zo snel verspreidt móét bijna per definitie wel met coolness geassocieerd zijn. Ik vind het waanzinnig interessant!

Reacties zijn gesloten.