KANTeLing, een jaarlijks literair-wetenschappelijk feest in Kasteel Beauvoorde (Veurne)

Charlotte-Van-den-Broeck-c-foto-Koen-Broos-ZNOR - kopieSinds jaar en dag houdt de KANTL op de eerste woensdag van juli haar openbare vergadering in en rond het kasteel Beauvoorde te Wulveringem (Veurne).

Vorig jaar werd op die zonovergoten woensdag de Dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief voorgesteld. Ondanks stakende havenarbeiders, gestrande vrachtwagens en dichtgeslibde wegen werd het een drukbezocht en fel gesmaakt literair feest.

Dit inspireerde de KANTL om hier een sterk merk van te maken. Onder de noemer KANTeLing wil het voortaan jaarlijks een literair en of wetenschappelijk publieksevenement organiseren in en om het Kasteel Beauvoorde.

Ieder jaar zal een thema centraal staan. Er wordt gedacht aan edities over essay (de staat van de huidige cultuur,  schrijven over schrijven,…), proza(kortverhalen, egodocumenten, polemieken…), poëzie, de canon (gekoppeld aan de vijfjaarlijkse herziening van de lijst), taalwetenschap (taal en neurologie, taal en psychologie, taal en computer, taal en filosofie,…),literatuurwetenschap (literatuur en engagement, opvattingen over literatuurgeschiedenis,…)

KANTeLing 2016, de eerste editie op woensdag 6 juli, houdt het nog enigszins bescheiden, met een eclectische editie naar aanleiding van de 130ste verjaardag van de KANTL.

Een ideale gelegenheid om enkele oud-academieleden, zowel schrijvers als wetenschappers, voor het voetlicht te brengen.

Walter Van den Broeck gaat in eigen proza op zoek naar zijn fascinatie voor Gerard Walschap. Acteur Mark Verstraete speelt een sobere versie van Maurice Gilliams’ De man in de mist. Dichteres Charlotte van den Broeckontdekt samen met ons de poëzie van Christine D’haen, en brengt tevens een selectie uit haar eigen bekroonde dichtwerk. Historicus en gewezen Oost-Vlaams gouverneur Herman Balthazar brengt twee causerieën over politiek boegbeeld Camille Huysmans.

Docent Nederlandse literatuur Hans Vandevoorde gunt ons een blik in zijn ophanden zijnde biografie over August Vermeylen en mediëvist Frank Willaert brengt hulde aan Jozef van Mierlo, ‘geschiedschrijver der Middelnederlandse letterkunde’.

Studio moscou ten slotte brengt een audiovisuele installatie-performance rond de Willemsschriftjes, de befaamde dialectenenquête van Pieter Willems.

Deze gevarieerde namiddag zal muzikaal omlijst worden door The Chai Connection.

Dit kersverse trio bestaande uit de internationaal gerenommeerde violist en componist Wouter Vandenabeele, toetsenist Thomas Noël en gitarist Jeroen Knapen voelt zich overal thuis. Ze brengen o.a. Sefardische muziek uit Griekenland en de Balkan, sentimentele walsjes, bluesy grooves, licht losgeslagen melodieën en Oosterse liederen.

Datum: Woensdag 6 juli 2016 van 14:00 tot 17:30 (deuren: 13:30)
Locatie: Kasteel Beauvoorde – Wulveringemstraat 10 – 8630 Wulveringem (Veurne)
Toegang: 8 euro (5 euro voor werkzoekenden, Herita-leden, studenten en jongeren onder 26 jaar)

Voor meer informatie ga naar: http://kantl.be/agenda/kanteling-2016