Flitsquiz: Welke neerlandici gedenken we deze week?

Welkom, beste vrienden van de dode neerlandici, bij onze populaire flitsquiz Welke neerlandici gedenken we deze week? U blijft maar namen inzenden van toch heel gedenkwaardige neerlandici, die wij desondanks over het hoofd blijken te hebben gezien, dus de lijst dijt gestadig uit. Het komt echter regelmatig voor dat u namen noemt van neerlandici van wie – ten onrechte! – geen biografische informatie op het internet te vinden is. In dat geval kunnen wij de namen natuurlijk niet opnemen, want het hele idee van de lijst is juist dat mensen, in vreugdevolle of weemoedige nieuwsgierigheid (afhankelijk van de vraag of het een geboorte- of sterfdag betreft) zo’n naam aanklikken om te zien wat er voor een persoon er achter die naam zit. Gelukkig hebben wij een oplossing bedacht: mocht u een neerlandicus willen suggereren van wie geen biootje op het internet staat, dan schrijft u er toch zelf een! U kunt die dan in neerlandistiek.nl publiceren, en wij hebben iets om naar te verwijzen.

Deze week gedenken wij vijf neerlandici (drie geboortedagen en twee sterfdagen), die in meerdere of mindere mate hun stempel op het vak hebben gedrukt. Eigenlijk, welbeschouwd, stuk voor stuk zeer markante persoonlijkheden, die in hun tijd regelmatig van zich deden spreken en zich flink roerden in het publieke debat. Een van hen werd zelfs vergeleken met een bekende popster uit die tijd.

Wij zijn op zoek naar de naam én bijnaam van die persoon. Het betreft een wetenschapper die ook nog eens af en toe een (ongetwijfeld literaire) thriller schreef. Hint: het is niet René Appel, want die leeft gelukkig nog.