Conferentie Nederlands Nu!

Vlnr: Jeroen van Rooij, Hanneke Gerits, Arnoud Kuijpers, Christine Brackmann, Frederieke Leever, Henk ter Haar, Clasine van Dorst, Metteke de Vries, Jeannette de Boer, Roland de Bonth, Klaas Heemskerk

Door Christine Brackmann en Arnoud Kuijpers

Een conferentie voor en door docenten Nederlands over de essentiële vragen van het vak, dat was Nederlands 2032? Nederlands Nu! Vier docenten uit het sectiebestuur van Levende Talen en zeven docenten uit de Facebookgroep Leraar Nederlands hebben onder aanvoering van Christine Brackmann de afgelopen maanden, naast alle examenperikelen, keihard gewerkt om een conferentie neer te zetten waar ze zelf ook graag naar toe zouden willen. Van alle kanten is er kritiek op het vak Nederlands en op het examen, niet in de laatste plaats vanuit docenten. Maar met kritiek zet je nog niet iets nieuws neer. Je bent vooral bezig om aan te wijzen wat niet goed is. Wij (docenten Nederlands) willen graag de volgende stap zetten. Of – bescheidener – onderzoeken welke volgende stappen we zouden kunnen zetten.

Tijdens de opening van de conferentie werd de centrale vraag van de dag gesteld: wat zien wij, docenten Nederlands, als onze opdracht? Aan de hand van die vraag is er in negen workshops gepraat over het imago en de inhoud van het vak, of literatuurgeschiedenis een apart vak moet worden, hoe we creativiteit in de lessen kunnen verwerken, of er anders getoetst kan worden, of je beter schrijft zonder cijfers en, tot slot, hoe het ideale examen eruitziet. Maar liefst 140 docenten waren op hun vrije zaterdag naar Utrecht gekomen om met elkaar kennis te maken en eindelijk de gezichten te leren kennen achter al die namen op Facebook. In een bruisende en positieve sfeer gingen zij met elkaar het gesprek aan, zowel in de workshops als tijdens de lunchpauze en de borrel.

De belangrijkste conclusies die uit de evaluatie over de Conferentie naar voren kwamen waren:

 • Fijne, inspirerende dag door de werkvormen en door de tijd die er was om met elkaar in gesprek te gaan.
 • Misschien kan zoiets vaker in het jaar en wellicht dan ook op kleinere schaal?
 • Wanneer is er weer zo’n bijeenkomst?
 • Het was een geweldige dag! Dank voor de organisatie en inspiratie!

  De conferentie Nederlands Nu! werd afgesloten door Esther Porcelijn, die met haar porcelijntje de harten van de docenten deed smelten. De conferentie was een groot succes en zal in 2017 opnieuw georganiseerd worden (zie hier de foto’s en filmpje). Tot die tijd blijven we vol passie en plezier ons vak uitdragen, niet alleen in 2032, maar juist nu! 

  Over Marc van Oostendorp

  Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
  Dit bericht is geplaatst in geen categorie. Bookmark de permalink.